8.7 C
Zagreb
Naslovnica Tech Zabrinjavajući zaključak znanstvenika: Rizik za dijete i majku zaraženu Covidom-19 veći je...

Zabrinjavajući zaključak znanstvenika: Rizik za dijete i majku zaraženu Covidom-19 veći je nego što smo mislili

Novo istraživanje pokazalo je da bi rizik od zaraze Covidom-19 u trudnoći mogao biti veći nego što se mislilo još na početku pandemije prošle godine, piše Science Alert.

Nažalost, prikupljanje informacija i i istraživanje na tom području teklo je sporije nego što su liječnici priželjkivali. ”Sada znamo da je rizik za dijete i majku veći nego što smo pretpostavljali početkom pandemije. Rezultati bi trebali pomoći obiteljima jer je sada jasno da se treba poduzeti sve kako bi se izbjegnula zaraza. Također naglašava važnost da se cjepivo protiv koronavirusa omogući i trudnicama”, rekao je jedan od autora istraživanja Stephen Kennedy sa sveučilišta Oxford.

U istraživanju je sudjelovalo 2130 trudnica iz 18 zemalja u razdoblju od ožujka do listopada 2020. godine u sklopu studije ‘Intrecovid’. Njih 706 bilo je zaraženo Covidom-19.

Opservacijskom studijom uspoređivao se tijek trudnoće zaraženih i nezaraženih trudnica kao i onih asimptomatskih. Rezultati su bili gori za one koje su bile zaražene Covidom.

Ustanovljeno je da postoji veći rizik od razvoja ozbiljnih infekcija, da završe na odjelu intenzivne njege i druge komplikacije.

”Žene s Covidom-19 tijekom trudnoće imale su vjerojatnost veću od 50 posto da razviju preeklampsiju, da se dijete rodi prijevremeno, čak i da dođe do smrti”, rekao je autor istraživanja Aris Papageorghiou.

Ipak, dodao je da je rizik zaraženih asimptomatskih trudnica i onih koje nisu bile zaražene sličan.

Ovo zasigurno nije posljednje istraživanje na tu temu, no pruža jasniji uvid za one žene koje planiraju trudnoću u pandemiji. Te informacije vrijedne su i za vlasti koje razvijaju programe za cijepljenje, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike