9.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Hrvatska obilježava 26. godišnjicu vojno-redarstvene akcije "Bljesak"

VIDEO Hrvatska obilježava 26. godišnjicu vojno-redarstvene akcije “Bljesak”

Hrvatska danas obilježava godišnjicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je, prije 26 godina, u manje od 32 sata oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupirane zapadne Slavonije, piše HRT.

Pratite prijenos uživo:

Intoniranjem hrvatske himne u 8.55 sati kod spomen-obilježja “Kocka vedrine (Trg dr. Franje Tuđmana) počelo je službeno obilježavanje 26. godišnjice akcije Bljesak.

Pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO “Bljesak”. Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule.

Prvi su vijenac položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga, a potom sukcesivno, sukladno epidemiološkim mjerama, dolaze predstavnici državnog vrha.

Predsjednik Republike Zoran Milanović, prema protokolu, položio je vijenac i zapalio svijeću u 9.30 sati.

– Na današnji dan prije sad već puno godina hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi. Bilo je to malo dobrih i malo hrabrih ljudi, radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi, mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, u kadrovskim službama, a ovdje se borilo malo ljudi, njima vječna slava i hvala, poručio je predsjednik Milanović.

U izaslanstvu predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, ratni zapovjednik iz VRO Bljesak umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, ratni zapovjednik VRO Bljesak i potpredsjednik Udruge VeDRA umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni brigadir Miodrag Demo, pomoćnik zapovjednika ALFI Boris Biličić, umirovljeni brigadir Ivan Rašić, predsjednik Udruge TIGAR 90/91 Rakitje umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, predsjednik udruge VeDRA Ranko Britvić, tajnik udruge VeDRA-e Zoran Radman, vojni kirurg u Domovinskom ratu umirovljeni bojnik Zdravko Roje i član Središnjeg odbora udruge VeDRA-e Feđa Klarić.

Jandroković i Plenković

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskog sabora i položio vijenac u 10 sati.

– U ime Hrvatskog sabora s velikim ponosom i čašću došao sam ovdje iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata – operaciju Bljesak – kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, a posebna zahvalnost onima koji su dali život za hrvatsku slobodu, demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi, rekao je šef Sabora.

– Na današnji dan ne želim komentirati podjele, želim iskazati poštovanje onima koji su zaslužni za ovo što danas imamo i danas je dan kad svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u presudnim trenucima hrvatske povijesti, dodao je Jandroković dodajući još jednom da ne želi ulaziti u polemike.

– Prostor za polemike postoji u drugim danima, ali danas je dan ponosa i slave.

– Svi smo danas došli iskazati poštovanje hrvatskim vojnicima, policajcima, bitno je da smo danas tu, zaključio je Jandroković, prenosi HRT.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položio je vijenac u 10.30 sati. Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

– Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni. Želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru braniteljima Tomi Medvedu koji je potaknuo da se u Okučanima napravi spomenik onima koji su dali život za Hrvatsku. Naša Vlada je donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine, ispraviti stvari koje nisu bile dobre, to činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su branitelji dali Hrvatima najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu, rekao je premijer.

Upitan je li ova godišnjica prošla u sjeni sukoba premijera s predsjednikom Milanovićem, Plenković je rekao da nije trenutak da se o tome danas govori.

– Bitno je da smo danas ipak svi tu, za razliku od lani, zaključio je.

Akcija “Bljesak”

“Bljeskom” su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena. U 8.55 sati kod spomen-obilježja “Kocka vedrine bit će pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja u toj akciji, a kadeti MORH-a i MUP-a položit će ruže na kocke spomen-obilježja.

Počast poginulima odat će najviši državni dužnosnici, predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade. Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava.

VIDEO Povjesnica Vojno Redarstvene Operacije Bljesak

Najnovije

Još iz rubrike