9.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Anketa: Radić ili Mlinarević, jedan će postati gradonačelnik Osijeka

Anketa: Radić ili Mlinarević, jedan će postati gradonačelnik Osijeka

Prema najnovijoj anketi za gradonačelnika Osijeka, utrka je čini se još uvijek neizvjesna. No, prema ovoj kao i većini dosadašnjih favoriti za novog gradonačelnika Osijeka su Ivan Radić i Berislav Mlinarević.

Prema rezultatima ankete koju je na 1628 ispitanika u razdoblju od 22. do 26 travanja proveo AKTER-PUBLIC favoriti za novog gradonačelnika grada Osijeka su Ivan Radić i Berislav Mlinarević.

Naime, HDZ-ov Radić je dobio 23,61 posto potpore birača, a nezavisni Mlinarević kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, 20.90 posto birača.

Na trećem mjestu je SDP-ov Goran Kušec sa 16,27 posto potpore birače.

Ostali kandidati kako sada stvari stoje nemaju šanse za ulazak u drugi krug a to su Vladimir Šišljagić ispred Snage Slavonije i Baranje koji je dobio 6,18 posto potpore birača HNS-ov Vladimir Ham sa 5,44 posto te nezavisni Miroslav Vanek s 1,94 posto.

No, visok je postotak neodlučnih birača i to čak 21,72 posto, pa je još uvijek sve otvoreno. No, kako su i u svim dosada napravljenim anketama vodili Radić i Mlinarević sve je izvjesnije da će jedan od njih i postati gradonačelnik, a hoće li Osječani izabrati mlađahnog HDZ-ovca i tako po prvi puta vlast u gradu prepustiti HDZ-u ili će se odlučiti za dosada politički neopterećenog poslovnog čovjeka tek ostaje za vidjeti.

Kada su odnosi snaga u Gradskom vijeću grada Osijeka u pitanju tu također vode HDZ sa 24 posto potpore birača te Domovinski pokret i Most s potporom od 18 posto, 16 posto ima SDP, HNS 5 posto, a Nezavisna Vanekova lista 3 posto potpore birača.

Postotak neodlučnih birača ovdje je još viši i iznosi 26 posto.

Stoga bi ako je suditi prema ovoj anketi i u novom Gradskom vijeću moglo biti napeto jer za sada nitko nema uvjerljivu većinu. Tako bi čak mogao biti izvjestan i scenariji da stranka koja pojedinačno ima najveću potporu birača i svog gradonačelnika, ako se u veliku koaliciju udruže sve ostale stranke, bez njega već na prvom izglasavanju proračuna i ostane.

No, kako će na kraju biti tek ostaje za vidjeti kao i tko će biti stranka, odnosno gradonačelnik koji će riješiti najveće probleme svojih sugrađana. Naime, prema ovoj anketi Osječani su s 33 posto glasova kao najveći problem u gradu istaknuli nezaposlenost, a s 31 posto iseljavanje mladih, prenosi STV.

Najnovije

Još iz rubrike