26.9 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VSRH potvrdio osudu za tri teška ubojstva u pokušaju, nasilje u obitelji...

VSRH potvrdio osudu za tri teška ubojstva u pokušaju, nasilje u obitelji te tri povrede djetetovih prava

Vrhovni sud potvrdio osudu za tri teška ubojstva u pokušaju, nasilje u obitelji te tri povrede djetetovih prava.

Vrhovni je sud donio presudu i rješenje kojom je prihvatio žalbu optuženika i preinačio rješenje prvostupanjskog suda o odbacivanju žalbe optuženika protiv presude na način da se njegova žalba smatra pravodobnom. Potom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za sedam kaznenih djela i to tri teška ubojstva u pokušaju, nasilje u obitelji te tri povrede djetetovih prava. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora 13 (trinaest) godina i 6 (mjeseci). Opozvana me je I ranija uvjetna osuda iz 2018. zbog kaznenih djela nasilja u obitelji i povrede djetetovih prava. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je optuženik i sada. Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine.

Optuženik je osuđen jer je pokušao ubiti izvanbračnu suprugu koju je i ranije učestalo vrijeđao i prijetio joj. Prišao joj je s leđa u hodniku i preko usta omotao zavoj snažno stežući. Žrtva se opirala i oboje su pali na pod. Dalje je stezao zavoj pa žrtva nije mogla disati i počela je krvariti. Na hodnik je dotrčala kćer i odvajala ga od majke. Žrtva se uspjela osloboditi i pobjeći. Nakon dva dana optuženik je nasilno ušao u obiteljsku kuću i čekao povratak izvanbračne supruge i kćeri. Po njihovom povratku u kuću napao ih je metalnom šipkom. Zadao je više udaraca kćerki od kojih je pala, a supruga je istrčala iz kuće tražeći pomoć. Optuženik je krenuo za njom i na dvorištu je udario više puta. Spriječen je u namjeri da ubije suprugu tako što ga je kćer snažno povukla. Međutim, potom je više puta udario kćerku metalnom šipkom po glavi. Kad je pala naskočio je na nju namjeravajući je ubiti. Kćer je zatražila pomoć od susjeda pa je pobjegao.

Osuđen je i jer je preko godinu dana učestalo vrijeđao i omalovažavao izvanbračnu suprugu u prisustvu njihovo troje maloljetne djece. Pri tome je supruzi i djeci prijetio usmrćenjem. Raznim pogrdnim riječima i na druge načine ponižavao je i omaložavao svo troje djece. Sprječavao ih je u igri i učenju. Zbog toga su supruga i djeca živjele u strahu za svoju sigurnost.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena jedinstvena kazna zatvora odgovara težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja te ličnosti samog optuženika. Pravilno je prvostupanjski sud olakotnim cijenio bitno smanjenu ubrojivost (za kaznena djela pokušaja teškog ubojstva) i smanjenu ubrojivost za ostala djela. Optuženik je djelomično priznao kaznena djela i zadavanje udaraca žrtvama. Izrazio je djelomično žaljenje zbog udaranja kćeri. Otegotnim je cijenjeno jer je ugrozio i u opasnost doveo živote dvije osobe, od čega supruge dva puta u svega dva dana. Značajna je i kriminalna količina jer je počinio sedam kaznenih djela na štetu četiri žrtve. Iskazao je krajnju bezobzirnost za život i osobna dobra i prava žrtava, njemu bliskih osoba. Okolnosti počinjenja upućuju na pripremanje počinjenja kaznenih djela. Otegotna je i dosadašnja osuđivanost za ista djela, nasilje u obitelji i povredu djetetovih prava. Djela je počinio unutar roka provjeravanja prema prijašnjoj osuđujućoj presudi. Osuđivan je i za prekršaje iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji na štetu sina.

Izrečenom će se kaznom izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela i utjecati i na sve da ne čine kaznena djela. Time se ostvaruje generalna prevencija. Kazna će utjecati i na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela (specijalna prevencija) te mu omogućiti nakon izdržane kazne ponovno uključivanje u društvo. Kazna će utjecati i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Detaljnije na poveznici:

– VSRH Kžzd 28/2020

glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske
sudac Željko Pajalić

Najnovije

Još iz rubrike