32.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Predsjednikov savjetnik Lozančić: Ustav ne pravi razliku između rata i mira, predsjednik...

Predsjednikov savjetnik Lozančić: Ustav ne pravi razliku između rata i mira, predsjednik je uvijek vrhovni zapovjednik

Predsjednik Vlade Andrej Plenković optužio je predsjednika Republike Zorana Milanovića da “politizira vojsku”, nakon što je Milanović rekao da razmišlja čak i o tome da pozove vojsku da ne ide u Okučane.

Voditelj Adrian De Vrgna počeo je razgovor s Lozančićem tim pitanjem.

“On je Vrhovni zapovjednik. U skladu s Ustavom i zakonom on donosi odluke koje donosi”, odgovorio je Lozančić.

Voditelja je dalje zanimalo što Lozančić smatra tko o tome odlučuje; Milanović ili, kako je rekao ministar obrane Josip Banožić, da je to u nadležnosti zapovjednika?

“Mislim da je predsjednik već odlučio da će vrh Hrvatske vojske sudjelovati na obilježavanju tog dana i da će biti uz njega taj dan”, odgovorio je Lozančić i dodao:

“Zakon o obrani je tu jasan. Ustav je tu vrlo jasan da je predsjednik Republike vrhovni zapovjednik i odgovornost za tako nešto je njegova.”

Je li, dakle, ministar Banožić u pravu kad kaže da predsjednik nema pravo izravno zapovjediti vojnicima ni članovima Glavnog stožera? Jer, predsjednik je to, vidimo, upravo učinio.

“Republika Hrvatska nije izmislila pojam i koncept vrhovnog zapovjednika. To postoji već 200 godina, (taj koncept) je ujedinio civilnu i vojnu vlast u jednu osobu”, kazao je Lozančić.

“U slučaju Republike Hrvatske Ustav ne pravi razliku između rata i mira, nego je predsjednik (uvijek) vrhovni zapovjednik. Uz sve ove zakonske i ustavne promjene koje smo imali u 30 godina, ta rečenica je ostala ista”, dodao je.

Lozančić je rekao da je doista moguće u takvim uvjetima tako drastično drugačije tumačiti jednu te istu stvar.

“Imamo članke 58. do 64. Zakona o obrani, koji govore o korištenju oružanih snaga u dvije varijante. Jedna je varijanta u kriznim situacijama, u slučaju katastrofe, velike nesreće, protupožarnoj borbi, spašavanju, potpori policiji, na granici. To su aktivnosti oružanih snaga gdje odlučuju Vlada ili ministar”, kazao je i potom naveo i drugu varijantu:

“U slučajevima kad se pruža ili kad se iznimno koriste oružane snage u potpori ili humanitarnoj pomoći civilnim vlastima, lokalnim vlastima ili civilnom društvu. I to je to.”

To da će sve vojne osobe biti isključivo u protokolu predsjednika Republike, Lozančić je rekao da će se to tek vidjeti, ali da je zasad, smatra, to tako u planu. Na pitanje može ili on zabraniti vojnicima da budu u protokolu premijera, odgovorio je:

“Nigdje ne piše da on to ne može zabraniti. Da on to ne može, ne bi bio vrhovni zapovjednik u punom smislu. A zašto nešto zabranjuje, to pitajte njega. On zasigurno ima svoje razloge.”

Što ako ga ne poslušaju, ako se pojave u drugom protokolu?

“Mislim da to ne mogu napraviti. On je vrhovni zapovjednik.”

Lozančić je rekao da treba Milanovića pitati što je mislio pod “cirkusom koji će biti u Okučanima”, kao i na to je li mislio na više protokola, a na pitanje što on misli hoće li biti više protokola, odgovorio je:

“Nemam kristalnu kuglu.”

Na pitanje hoće li i ove godine biti ustaških obilježja na obljetnici u Okučanima, kazao je:

“Ne očekujemo da će biti slična situacija.”

Ako bi ipak bilo, bi li predsjednik Milanović postupio kao prošle godine i otišao?

“Vjerujem da bi”, kazao je, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike