Kakvo nas vrijeme čeka ovoga ljeta? Meteorolozi izašli s dugoročnom prognozom

Ljeto nam se polako kalendarski približava, a portal Severe Weather Europe napravio je detaljan pregled ranoljetnih meteoroloških trendova za 2021. u cijeloj Europi. Proljeće nam je dosad donijelo malo drugačiji obrazac tlaka, zbog čega je tijekom ožujka zabilježeno hladnije strujanje zraka, ali i poneko padanje snijega u dijelovima srednje Europe, a ništa bolje nije bilo ni u travnju – česte hladne fronte bile su glavni “krivac” proljetne snježne padaline i štetu od mraza. Hladne anomalije ovoga proljeća zahvatile su Sibir i veći dio Europe općenito, a godina 2021. općenito je započela najnižim globalnim temperaturama u posljednjih 6-7 godina.

Što se tiče trendova za ljeto 2021., Severe Weather Europe koristio je tri glavna sezonska modela. Sve ove prognoze pokazuju prosječnu meteorološku sliku tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uvjeti trajati doslovce tri mjeseca – to, kažu, samo pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati u rasponu od 40 do 60% vremena. U nastavku pregled sva tri modela.

Vidljiv je tlak veći od normalnoga iznad sjevernog Pacifika. Također, veći dio sjeverne polutke nalazi se pod višim tlačnim anomalijama. Ono što se ističe jest viši tlak nad srednjom i južnom Europom te zona niskog tlaka nad sjevernom Europom.

Što se tiče temperature, veći dio središnje i južne Europe bit će topliji nego inače. Prema tome, vruće ljeto očekuje i Hrvatsku. Uzrok tome je širenje područja višeg tlaka s juga. Ovi uvjeti impliciraju da su mogući jaki toplinski valovi, koji mogu trajati dulje od onih koje smo imali dosad, a pratit će ih i iznadprosječne temperature.

Kišne anomalije zbog prisutnosti jakog sustava visokog tlaka nad južnom i središnjom Europom sugeriraju znatno sušnije razdoblje u jugozapadnoj i srednjoj Europi. Stoga se velike suše mogu očekivati u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu – stoga bi, prema prognozama modela ECMWF-a, sušna razdoblja mogla zahvatiti i Lijepu našu.

Baš kao i kod ECMWF-a, model UKMO također pokazuje zonu niskoga tlaka iznad sjeverne Europe, ali ona se ovdje ipak malo više povlači prema zapadu. Zona visokoga tlaka vidljiva je nad Sibirom, gdje se ovoga ljeta mogu očekivati puno toplije temperature. Toplija zračna masa prisutna je i iznad južne te srednje Europe, znači i iznad Hrvatske.

Ljetna prognoza UKMO-a za Europu pokazuje da će biti iznadprosječno toplo, no kod njih anomalije nisu toliko jako izražene kao kod prognoze ECMWF-a. No oba modela slažu se oko sušnijih i toplijih razdoblja nego što je to uobičajeno u Španjolskoj i Francuskoj.

CFSv2 također predviđa toplije temperature iznad srednje i južne Europe, s normalnim uvjetima nad sjevernom Europom.

Suše bi mogle pogoditi sjeverni Balkan i istočnu Europu, no trenutačno se najveći rizik predviđa za Španjolsku i Francusku, a vlažniji uvjeti prognoziraju se za Irsku i sjeverno Ujedinjeno Kraljevstvo te dijelove južne Skandinavije.

Uglavnom se očekuje toplije vrijeme od uobičajenoga u većem dijelu srednje i južne Europe, piše Jutarnji.

TAGGED:
Share This Article