12 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo HUPUZ: Tražimo da se reformom zdravstva izjednače javni i privatni zdravstveni sektor...

HUPUZ: Tražimo da se reformom zdravstva izjednače javni i privatni zdravstveni sektor po uzoru na zemlje Europske unije

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu – HUPUZ od Ministarstva zdravstva traži da se u nužnoj reformi zdravstva, napokon izjednače privatne i javne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, kao što je to slučaj u Europskoj uniji. Iako su poduzetnici u zdravstvu legalni pružatelji zdravstvenih usluga u RH, zdravstvena ih administracija ne tretira tako pa HZZO, unatoč rastućim listama čekanja, ne želi omogućiti pacijentima da po istim cijenama – kao što je to slučaj u javnom zdravstvu – mogu odlaziti na dijagnostičke i terapijske postupke, te specijalističke preglede u privatne zdravstvene ustanove.

Podsjećamo da je u gotovo svim zemljama Europske unije, pacijentima omogućeno da sami biraju ustanovu u kojoj se žele liječiti ili obaviti dijagnostički ili terapijski postupak bez obzira na njeno vlasništvo. Nadalje, situacija u Hrvatskoj je u potpunom neskladu s praksom zemalja Europske unije gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti.

U Hrvatskoj, pak, HZZO s privatnim sektorom ugovara tek oko 1 posto od ukupnog budžeta HZZO-a dok je u većini europskih zemalja taj postotak veći od 30 posto. Zbog nekorištenja mogućnosti i kapaciteta privatnog zdravstvenog sektora, pacijenti dugo ostaju zakinuti za dijagnostički postupak ili terapiju. HUPUZ stoga traži da se novom zdravstvenom reformom, a na dobrobit pacijenata izjednače zdravstvene ustanove bez obzira na to u čijem su vlasništvu, te da se pacijentima omogući pravo izbora ustanove u kojoj se žele liječiti ili obaviti medicinske postupke.

Podsjećamo javnost da su poduzetnici u zdravstvu u svoje ordinacije i poliklinike uložili vlastita financijska sredstva, opremili ih vrhunskom i sofisticiranom opremom i stručnim kadrovima, kontinuirano ulažu u izobrazbu kadrova pa bi njihovo stavljanje u potpunu funkciju, osim smanjivanja lista čekanja itekako smanjilo troškove za zdravstvo u državnom proračunu, stoji u priopćenju.

Najnovije

Još iz rubrike