20.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Banožić: Milanović nema pravo izravno zapovjediti vojnicima ni članovima GS-a

Banožić: Milanović nema pravo izravno zapovjediti vojnicima ni članovima GS-a

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade “Kune”.

Komentirao je i je li razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem te hoće li pripadnici Glavnog stožera prisustvovati u Okučanima, prenosi N1.

“Prije nekoliko dana smo razgovarali o tome. Rekao sam da nikad nisam izdavao odluku o tome gdje će zapovjednici biti, pa neću ni sada. Hrvatska vojska će prisustvovati temeljem odluke ministra obrane po članku 54., gdje je raspisano pod kojim uvjetima se daje vojska, a u ovom slučaju to je počasni vod, polaganje vijenaca. To obilježava svaki protokol”, rekao je Banožić.

Istaknuo je da je ovo jedan bitan događaj za hrvatsku povijest.

“Svi svojim primjerom moramo pokazati dostojanstvo da bi generacije učile o hrvatskoj povijesti i ponosile se, kao mi koji smo osjetili jedan dio rata.”

“Članovi Glavnog stožera moraju se pojaviti u onom obliku kako se osjećaju. Mnogi zapovjednici su bili pripadnici gardijskih postrojbi, sudjelovali su u Domovinskom ratu i siguran sam da osjećaju posebnu čast kod sudjelovanja u takvim događajima”, kazao je Banožić.

Komentirao je tko u mirnodopskim razdobljima zapovijeda vojnicima te može li predsjednik Republike neposredno zapovijedati.

“Prema zadnjoj izmjeni zakona iz lipnja 2013. godine definirana je uporaba i korištenje oružanih snaga. Uporaba je definirana člankom 47., u kojim uvjetima predsjednik RH zapovijeda Oružanim snagama, odnosno u mirnodopskom dijelu u kojim uvjetima se koristi Hrvatska vojska. Hrvatska vojska se koristi temeljem odluke ministra, temeljem koje se dalje izdaje zapovijed načelnika Glavnog stožera. Mislim da je put jasan, sve ostalo je stvar poštivanja ustavnih odredbi”, rekao je Banožić

“Članu Glavnog stožera nikad nisam izdao odluku gdje će stajati i neću to činiti ni sada”, poručio je ministar i dodao da temeljem članka 47. tu ovlast nema niti predsjednik, prenosi N1.

VIDEO Milanović: Zapovjednici u Okučane idu samnom; Načelnik Borova je papak; Nema veće dodvorice od Pupovca; Banožić bi zbog aviona već dobio otkaz da je moj ministar

Najnovije

Još iz rubrike