27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Milanović o Plenkušenku koji radi nered: On je bio jedan mali...

VIDEO Milanović o Plenkušenku koji radi nered: On je bio jedan mali običan diplomat, hrvatski Milan Stojadinović

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 30. obljetnice uspostave Policijske postaje Kijevo i položio vijenac kod centralnog križa ispred crkve Sv. Mihovila, prenosi N1.

Sat vremena kasnije predsjednik RH nazočio je svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

U Kninu je Milanović održao govor kojim je čestitao vojnicima na prisezi. ”To nije samo forma. Od toga se čovjeku koža naježi, kad sluša što ste sve obećali. Ja sam isto polagao prisegu dva puta i svaki dan razmišljam gdje sam pogriješio i gdje joj nisam dorastao. Tako i vi”, poručio im je.

Nakon toga dao je izjavu za medije. Komentirao je svoju raniju izjavu o tome da razmišlja da da zapovijed da vojni vrh ne ide na obilježavanje obljetnice Bljeska. ”Još uvijek razmišljam. Bilo bi dobro da imamo zajedničko obilježavanje”, kaže.

Osvrnuo se na imenovanje veleposlanika. Milanović je rekao da je u mandatu njegove Vlade donesena odluka o imenovanju. ”Na nju se poziva i dan danas, i Plenkovićeva Vlada. Nemate ni jednu Plenkovićeve Vlade na koju se u toj proceduri pozivaju. U toj odluci piše sve jasno, da se o svemu treba ministar vanjskih poslova konzultirati s Uredom predsjednika, vrlo neformalno i diskretno. To piše tamo. Na to se redovito poziva Plenkovićeva Vlada, a njihov šef to nije pročitao. To bi vjerojatno promijenio da je znao ranije, ali sad ne može”, rekao je Milanović.

Komentirao je i izjavu premijera koji je kazao da njihova diplomacija neće izgledati kao što je izgledala u vrijeme bivših predsjednika. ”Ha, ha, a što da vam kažem? Čovjek će zapaliti Artemidin hram. Uspoređuje bivše predsjednike s Kissingerom. To valjda zato što sam ja za njega rekao a Hruščov pa se sjetio Kissingera. Plenkoviću to nisu Kissingeru nego hrvatski predsjednici. To je glupo uspoređivati nekoga tko je predsjednik svih građana, dva ili tri puta je izabran, s jednim namještenikom koji je služio američkom predsjedniku. A što je on dao? S čime da ja usporedim Plenkovića? To je ruganje s ljudima koji su radili taj posao, Plenković je bio jedan mali, običan diplomat. On je hrvatski Milan Stojadinović”, kaže, prenosi n1.

”Kad sam pobijedio na izborima on je rekao da će to biti tvrda kohabitacija. Zašto je to rekao? On je najavio nered”, rekao je i dodao da premijer cijelo vrijeme izaziva nered nazivajući ga Plenkušenko.

‘Komentirao je i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. “Ja nisam radio u nabavci čumura, on je bio odgovoran za to, papire i toalet papir. On je bio blizak rođak ili prijatelj ministra”, kazao je Milanović, prenosi N1.

Milan Stojadinović, premijer prve Jugoslavije (1935-39), godine 1935. postao je čelnik Srpske radikalne stranke koja je s nekim drugim strankama stvorila koaliciju Jugoslovenska radikalna zajednica – JRZ i pobijedila na izborima. JRZ su sačinjavali srpski radikali, Slovenska narodna stranka koju je vodio Anton Korošec i Jugoslavenska muslimanska organizacija koju je vodio Mehmed Spaho. JRZ je Stojadinović nazvao “stolicom s tri noge” kojoj nedostaje “četvrta noga”, naime podrška Hrvata. Stojadinović je u svojim memoarima napisao: “Nazvao sam našu stranku stolicom s tri noge, na koju se moglo sjesti kad je bilo potrebno, iako je stolica s četiri noge daleko stabilnija”.

Može li Milanović izdati zapovijed da vojska ne ide na godišnjicu Bljeska?

VIDEO Milanović predlaže Okučane bez hrvatskih vojnika; Pozvat će Biščevića iz Beograda na konzultacije jer se Žigmanov žalio na njega

Najnovije

Još iz rubrike