22 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Slovenija prestravljena: Srednjoškolac planirao osvetnički masakr u javnoj ustanovi

Slovenija prestravljena: Srednjoškolac planirao osvetnički masakr u javnoj ustanovi

Kriminalistički istražitelji otkrili su rezultate intenzivne kriminalističke istrage u kojoj je slovenska policija uz pomoć američkih kolega spriječila masovno ubojstvo. Osumnjičenik je navodno planirao napad i naručio oružje putem dark weba.

Kako je policija objasnila na konferenciji za novinare, osumnjičenik je iz SAD-a pokušao u Sloveniju dopremiti dva oružja (poluautomatski pištolj Glock i automatsku pušku Remington) i streljivo, za što je platio oko 5.000 eura, piše RTVSLO.

To je su bilo skriveno i spakirano u mikrovalnoj pećnici. Pošiljku su presrele američke sigurnosne vlasti na putu do Slovenije, a oružje je zaplijenjeno. Tada je o tome obaviještena slovenska policija koja je na temelju zaprimljene obavijesti započela intenzivno kriminalističko istraživanje i prikupljanje podataka o klijentu i svrsi kupnje tog oružja.

Sve se dogodilo u travnju, kada su nakon primanja obavijesti kriminalisti odmah započeli intenzivnu istragu i ušli u trag osobi koja je naručila oružje i na njegovu adresu.

Uspjeli su brzo ući u trag osumnjičenom i utvrdili da je htio počiniti masakr u javnoj ustanovi, kao i sklonost osveti njemu poznatim osobama, iako do sada nisu utvrđene posebne okolnosti u odnosu između osumnjičenog i potencijalnih žrtava, ali ovaj je dio istrage je nastavljen.

“Namjera je bila da se masakriraju ljudi u javnoj ustanovi, postoje naznake da su moguće i druge slučajne žrtve u dvije druge institucije”, objasnio je voditelj kranjskog kriminalističkog odjela Primož Donoša.

“Slovenska policija je u suradnji s američkim vlastima spriječila tragediju”, naglasio je Donoša. Prema njegovim riječima, uz klasično prikupljanje podataka u istrazi su korištene i tajne istražne mjere.

Dosad prikupljeni podaci ukazuju da je osumnjičenik sam izvršio pripremne radnje za pucnjavu. Njegovo uhićenje izveli su specijalni policajci zbog visoke razine rizika, a osumnjičenik se nije opirao uhićenju. Kriminalistički istražitelji u istrazi su izuzeli dokaze koji potvrđuju postojanje osnovane sumnje u kaznena djela pokušaja neovlaštene proizvodnje i prometa oružja te pokušaja ubojstva. Za prvo djelo kazna je šest mjeseci do pet godina zatvora, za ubojstvo najmanje 15 godina, a likvidacija više žrtava doživotni zatvor.

Osumnjičeni je izveden pred istražnog suca nadležnog suda koji mu je odredio pritvor. Policija je objasnila da se s njim do ovog slučaja nisu bavili.

Više informacija o njemu nisu željeli otkriti zbog osjetljivosti istrage, rekli su samo da je osumnjičeni punoljetan. Također nisu željeli objaviti podatak o tome koliko je potencijalnih žrtava bilo na popisu osumnjičenika, te potvrditi jesu li neslužbene informacije Večeri istinite, da je srednjoškolac s područja Kranja, koji inače ima problema u školi, planirao pucnjavu.

Istodobno, policija provodi vrlo intenzivne aktivnosti kako bi zaštitila potencijalne žrtve i ciljne institucije. Dodali su da su i druge osobe povezane sa životnim okruženjem osumnjičenika, ali koje nisu bile predmet planiranog napada, bile na raspolaganju za moguću pomoć ili savjetovanje.

Matjaž Jerkič, pomoćnik ravnatelja Uprave kriminalističke policije u Općoj policijskoj upravi, naglasio je da slovenska policija ima iskustva u istrazi višestrukih ubojstava, ali u ovakvom konkretnom slučaju – to je situacija s kojom se još nisu susreli.

Riječ je o takozvanom “Amok događaju”, izvanrednom sigurnosnom događaju kada jedan ili više počinitelja s jednim ili više predmeta ubijaju besciljno ili sustavno.

“Razlozi su različiti, stvar je u psihopatološkim stanjima ili osveti zajednici, u Sloveniji nismo imali tipičan ” Amok događaj ” koji bi se dogodio na javnom mjestu”, Jerkič je objasnio i dodao da je policija također obučena za takve slučajeve – kako na području prevencije, tako i za slučajeve u kojima će biti potrebno intervenirati. Iskustvo drugih europskih zemalja pokazuje da policija u takvim događajima mora surađivati ​​s drugim službama, poput hitne medicinske pomoći i vatrogasaca. Stoga se i trening provodi u ovom smjeru, piše RTVSLO.

„Amok“ je situacija kada neka osoba zbog različitih dugotrajnih negativnih egzogenih podražaja, kod primarno promijenjene i vulnerabilne strukture osobnosti doživi psihički poremećaj, te ista pokuša ili ubije jednu ili više osoba. Do sada je praksa pokazala da su to osobe uglavnom srednjoškolskog uzrasta, a mjesto događaja nerijetko biva škola.

Najnovije

Još iz rubrike