25.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Na graničnom prijelazu Stara Gradiška pronađeni fosili neprocjenjive vrijednosti

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška pronađeni fosili neprocjenjive vrijednosti

Izuzeta paleontološka građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetaka tisuća eura), te je zanimljiva ilegalnim trgovcima – “kolekcionarima”, piše PU brodsko-posavska.

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška, dana 17. travnja, u 20.25 sati, na ulazu u Republiku Hrvatsku, kontroliran je osobni automobil (slovenskih nacionalnih registracijskih oznaka), kojim je upravljao 46-godišnjak.

Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška, posumnjali su da se u unutrašnjosti automobila nalazi krijumčarena roba. Sumnje policijskih službenika su daljnjim radom potvrđene, te je u zajedničkoj suradnji sa službenicima carine, u prtljažnom prostoru automobila pronađena veća količina fosila, raznih životinjskih ostataka, a za koje vlasnik nije imao nikakvu dokumentaciju.

Policijski službenici su od osumnjičenika privremeno oduzeli fosile raznih veličina i oblika, te nastavljaju daljnji rad, kriminalističko istraživanje, te podnošenje odgovarajuće prijave mjerodavnom tijelu.

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja, danas nastavljaju sa postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografiranja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, privremeno do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, suvremene čuvaonice. Također će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe.

Viši kustos, voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, Dražen Japundžić je rekao:
„Odmah smo se odazvali pozivu iz Ravnateljstva policije, te su nam policijski službenici u Postaji granične policije Stara Gradiška omogućili uvid u predmetnu građu/fosilne nalaze, kako bi dobili informacije o sadržaju i vrijednosti iste. Uvidu je prisustvovala i kustosica Muzeja Brodskog Posavlja, kolegica Ivana Maruščak. Nakon pregleda, potvrdili smo da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za nas paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti. Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije cca 15 mil. godina), a najzastupljeniji su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd. Također smo u građi razaznali 3-4 primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Kao što sam već rekao, ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe“.

Viši kustos Japundžić je dodao i to, da izuzeta građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetaka tisuća eura), te je zanimljiva ilegalnim trgovcima – “kolekcionarima”. Također predstavlja veliki, pozitivni doprinos geološko-paleontološkoj i muzejskoj struci, te prirodoslovlju općenito. U konačnici je pozdravio i uputio čestitke svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u rješavanju ove komplicirane problematike, piše policija.

Najnovije

Još iz rubrike