Evo zašto biste odmah trebali dodati krastavce u prehranu

Unsplash

Kraj svih supernamirnica krastvaci često padaju u drugi plan, ali to ne znači da nemaju dobrobiti za naš organizam.

Koliko god bili zdravi, krastavci su u odnosu na ostalo voće i povrće, prilično dosadni. Ipak, postoji nekoliko dobrih razloga zašto biste ih odmah trebali uključiti u svoju prehranu.

Hidratizirat ćete se

Krastavce čini oko 95 posto vode, sadrže 114 grama vode na 120 grama krastavca. Oni su također mali izvor dva elektrolita, kalija i magnezija. Kako bi hidratizirali svoje tijelo grickajte same krastavce ili im dodajte jogurt ako želite proteine.

Doza vitamina K

Krastavci su dobar izvor vitamina K: vitamina topivog u mastima koji je ključan u sintezi proteina, zgrušavanju krvi i rastu kostiju, prema Nacionalnom institutu za zdravstvo. Jedna porcija krastavca donosi impresivnih 17 posto dnevne vrijednosti hranjivih sastojaka, s gotovo 20 mikrograma po obroku. Osim krastavaca, drugi dobri izvori vitamina K uključuju i zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i brokule.

Pomažu pri mršavljenju

Krastavci su jedno od povrća s najmanje kalorije. Po porciji sadrže 18 kalorija. S tako malim brojem kalorija i visokim udjelom vode možete pojesti značajnu količinu krastavca, a svejedno unijeti malo kalorija.

Mogu smanjiti rizik od raka prostateđ

Krastavci su dobar izvor dijetalnog flavonoida zvanog fisetin, za koji su početna istraživanja pokazala da ima snažna protuupalna, antioksidativna, neuroprotektivna i kardioprotektivna svojstva. Iako su potrebna dodatna istraživanja, pokazalo se da fisetin ima antikancerogene mehanizme i može pomoći usporiti napredovanje raka prostate.

Pomaže očnom zdravlju

Antioksidans, bioaktivni karotenoidi lutein i zeaksantin biljni su spojevi s svojstvima promicanja zdravlja očiju. Lutein i zeaksantin jedini su karotenoidi koji se nakupljaju u oku i oni igraju glavnu ulogu u vizualnom sustavu, prema pregledu objavljenom u časopisu European Journal of Nutrition. Konzumacija dovoljnih količina ovih hranjivih sastojaka neophodna je za zdravlje očiju i smanjuje rizik od dobne degeneracije makule (AMD).

Trenutno ne postoji propisana dnevna količina ovih hranjivih sastojaka koju bismo trebali konzumirati, ali prosječna odrasla Amerikanka dnevno unosi oko 1 do 2 miligrama luteina. Najbolji izvori tih hranjivih sastojaka je lisnato zelje, ali krastavci također služe kao izvor. Krastavac (s korom!) Sadrži 70 mikrograma dva karotenoida ili oko 7 posto dnevnog unosa, piše Eat this, prenosi N1.

Share This Article