5.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Analitičar: Banožić je najslabiji ministar obrane u dugo vremena

Analitičar: Banožić je najslabiji ministar obrane u dugo vremena

Analitičar portala Obris i član saborskog Odbora za obranu, Igor Tabak, gostovao je u Novom danu te je komentirao vojnu vježbu održanu u utorak te općenito stanje hrvatske vojske.

“Hrvatska zadnjih godina u misijama sudjeluje manje nego ranije. Prošle godine svjedočili smo velikom povlačenju iz Afganistana. Upravo certificiranje ljudstva za misiju na Kosovu smo vidjeli jučer. Ovog puta ide i pješačka satnija, naše sudjelovanje na Kosovu je utrostručeno, trebalo bi 140 ljudi otići”, rekao je na početku.

Što se opreme tiče, rekao je da je nje na vježbi viđeno vrlo malo i kako su većinom viđena američka donirana vozila koja će vjerojatno biti korištena u misiji. “Ovo je više ophodna misija, kontrola granice između Kosova i Srbije. To je ipak misija puno nižeg rizika nego Afganistan”, objašnjava.

Ističe kako je Kosovo “užarena točka” već desetljećima te da se dinamika odnosa između Beograda i Prištine konstantno mijenja.

“To nije prava ratna zona, to je područje koje našim građanima nije potpuno nepoznato. Nije daleko od Hrvatske i lako je organizirati promjenu snaga. To je u puno smislu mirovna misija u odnosu na neke borbene gdje smo znali biti”, kaže.

Osvrnuo se i na situaciju Ukrajine i Rusije:

“Nije samo pitanje Ukrajine. Odnosi NATO-a i EU s jedne strane i Rusija s druge strane znaju biti napeti duž granice i na Baltiku i na Sjevernom moru i na Crnom moru. Tu periodički dolazi do napetosti i smjenjivanja snaga. Onima koji detaljnije gledaju stvari to nije preveliko čudo. Neke veće vojne vježbe bi i nehotice mogle prerasti u sukob, ali vjerujem da je to bila više gesta nego pravi sukob. Rat košta prije svega”.

“Najslabiji ministar u dugo vremena”

U nastavku je govorio i o sukobu predsjednik Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića:

“To je zanimljiva situacija. Hrvatska dosad, kad god je došlo do razilaženja, obično bi bilo sukobljavanje vrhovnog zapovjednika i ministra obrane. To ne bi bilo ništa čudo, ali to sada nije na stvari. Hrvatska ima politički i stručno najslabijeg ministra obrane u dugo vremena. To je čovjek kojem ne smeta da resor stagnira. Ministar se umjesto svojim resorom bavi lokalnim izborima i to na način na koji nikad nije viđeno, otvara vrtiće na istoku zemlje. S druge strane predsjednik uopće ne komunicira s njime nego se direktno obraća premijeru, a premijer mu vraća udarce”, kaže.

Komentirao je i reakcije javnosti na fotografiju s vježbe u utorak na kojoj se čini da ministar naopako drži dalekozor.

“Riječ je o službenoj fotografiji i razlika je u tipu dalekozora koji koriste. Ali sama činjenica da se uopće postavlja takvo pitanje govori o statusu samog ministra. Riječ je o rijetko slaboj osobi u državnom bitnom resoru koji ima puno posla i problema. Danas gledamo velike projekte koji su odgođeni.

30. obljetnica osnivanja vojske se proslavlja u epidemijskim uvjetima, ali na način da se samo objedinilo nekoliko domaćih i stranih vježbi, što je ispod svega što se priželjkivalo zadnjih godina. Proslava se svodi na nekoliko vježbi koje se moraju održati kao certifikacija za Poljsku i Kosovo. To je dobro ocrtavanje trenutnog stanja resora”.

Govorio je i o navodima Zorana Milanovića koji je rekao kako će vojsci narediti da ne dolaze u Okučane.

“Jasno je da predsjednik maksimalno želi iskoristiti ovlasti, ali to do nedavno nije značilo mirnodopsku upotrebu bilo kakvih zapovjedi. Ako bi zapovjedio da se nešto radi onda to zahtjeva dodatna sredstva, a ovakvo uskraćivanje prisutnosti vojske na događajima je manji problem jer ne troši proračun, ali ipak vuče cijelu ravnotežu na stranu predsjednika i to si nijedan jači i ozbiljniji ministar obrane ne bi dozvolio, ali ovaj šuti i dopušta da se predsjednik igra”.

Ne čudi što se odluka o borbenim avionima odgađa”

Naposljetku je govorio o situaciji s nabavom borbenih aviona:

“S jedne strane naravno da šanse ima, to je pitanje dugoročnog posla koji će ići u desetljetnu otplatu. Tek treba odabrati ponuđača i tu još ima jako puno posla. Kad se jednom odabere ponuđač, onda tek treba sklopiti ugovor i ići u izvršenje tog posla koje je velik, težak, skup…

Od početka godine Vlada odbija biti jasna po ovom pitanju. Nama, koji gledamo, ne čudi da se ta odluka odgađa, Hrvatska je bila u teškoj situaciji s dva potresa i tu je puno razloga koji ukazuju da bi se ta odluka mogla prolongirati. Tek kada krene obnova Zagreba i Banije bilo bi mi racionalno očekivati nešto, ali tu još ima vremena”, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike