Zamjenica ravnatelja KB Dubrava: 20-ak bolesnika izgubilo bitku s COVID-om

HRT

Diana Rudan, zamjenica ravnatelja KB Dubrava u Zagrebu, rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je tijekom noći 20-ak bolesnika u toj bolnici izgubilo bitku s COVID-om.

Rudan je rekla da je trenutačno u COVID-bolnici hospitalizirano 420 bolesnika, od kojih je 75 u jedinici intenzivnog liječenja. Dva su bolesnika na ECMO-u.

– Možemo reći, što se tiče hospitalizacija, da smo na vrhu trećeg vala, rekla je Rudan.

Rekla je i kako je tijekom noći 20-ak bolesnika izgubilo bitku s COVID-om.

Rudan je rekla i kako su kapaciteti KB Dubrava popunjeni.

– Sadašnji bolesnici su nešto mlađe životne dobi. Klinička slika, odnosno njihovo zdravstveno stanje je teže, što znači da se brže zdravstveno urušavaju, ali se isto tako i brzo oporavljaju. To nas veseli, rekla je Rudan.

Komentirajući slučajeve ljudi koji su se ponovno zarazili nakon primanja dva cjepiva Rudan je rekla kako je učinkovitost cjepiva preko 90 posto, a ne 100 posto.

– Cjepivo vas ne može zaštititi od bolesti, ali vam može smanjiti rizik da obolite od određene bolesti, rekla je Rudan.

– Također je poznato da su kliničke slike bolesnika koji su hospitalizirani nakon što su cijepljeni čak i drugom dozom cjepiva, uglavnom prvom dozom, da su nešto lakše, dodala je.

Rudan je rekla kako izbija i nova kriza takozvane post- ili long-COVID faze.

– Većina bolesnika nakon što preboli COVID također ima nekakve simptome. Prijavljeno je preko 200 simptoma. Mislim da još ne znamo što je sve ova bolest COVID-19 sposobna učiniti, rekla je Rudan.

Istaknula je i kako COVID ne zahvaća samo pluća, već sve organe.

Share This Article