27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Milanović primio Blaškića, ali će i Petkovića kad iziđe iz zatvora:...

VIDEO Milanović primio Blaškića, ali će i Petkovića kad iziđe iz zatvora: Oni nisu ratni zločinci

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je umirovljene časnike i ratne zapovjednike Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na sastanku u Uredu predsjednika razgovaralo se o ulozi HVO-a u obrani Hrvata u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i o doprinosu pripadnika HVO-a u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Umirovljeni časnici HVO-a zahvalili su predsjedniku Milanoviću na odlikovanjima gardijskim brigadama HVO-a i specijalnoj policiji MUP-a HR HB, a kojima ih je Predsjednik Republike lani odlikovao povodom 25. obljetnice VRO „Oluja“. Isto tako, pozdravili su dosljednost predsjednika Milanovića u stavu o konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Milanović zahvalio je umirovljenim časnicima HVO-a na doprinosu u obrani Republike Hrvatske te je ponovio kako će Republika Hrvatska ustrajati u zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem sudjelovali su potpredsjednik HGZ-a umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, ratni zapovjednik ZP Vitez i ratni NGS HVO-a umirovljeni general Tihomir Blaškić, umirovljeni general HVO-a i brigadni general HV-a Ivica Primorac, ratni zapovjednik ZP Bosanska Posavina umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik obrane Mostara umirovljeni general HVO-a Ilija Vrlić, ratni zapovjednik zrakoplovstva HVO-a umirovljeni brigadir Nedeljko Perić, ratni zapovjednik pukovnije Posušje i 66. Pukovnije za izgradnju cesta umirovljeni brigadir Ivan Bago, ratni zapovjednik specijalne policije Livno umirovljeni pukovnik Jure Granić, zapovjednik I. Bojne ABB Livno umirovljeni bojnik Boško Barać, umirovljeni ratni načelnik saniteta ZP Tomislavgrad dr. Josip Perić i umirovljeni pomoćnik ratnog zapovjednika HVO-a Žepče Vinko Marić.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izvijestio je Ured PRH.

Predsjednik Milanović govorio je i umirovljenim časnicima Hrvatskog vijeća obrane koje je primio u Uredu predsjednika, među kojima i generala Tihomira Blaškića. „Da je general Blaškić odgovoran za nešto za što je recimo odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom da takvih kod nas nema, primio sam ga. Primit ću i Petkovića kad izađe iz zatvora. Jer on nije ratni zločinac, odgovarao je za određene ratne prijestupe“, rekao je Predsjednik, uz ostalo kasnije, nakon prijema.

“To što je Blaškiću i Petkoviću dosuđeno je politička presuda”, rekao je.

Najnovije

Još iz rubrike