33.4 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vesna Škare Ožbolt o izborima u Zagrebu

Vesna Škare Ožbolt o izborima u Zagrebu

Kandidatkinja za gradonačelnicu grada Zagreba Vesna Škare Ožbolt gostovala je u emisiji Studio 4.

Na početku gostovanja, Vesna Škare Ožbolt komentirala je situaciju u SDP-u.

– Ne mislim da su ovo presudni izbori, moram priznati da se ne bavim SDP-om. Hrvatska će uvijek imati samo dvije strane, lijevu i desnu, neovisno o krizama u kojima se nalaze. Sve ovo ostalo je u nekom vremenskom razdoblju korisno za razvoj demokracije, manje stranke s vremena na vrijeme vrate stvari na svoje mjesto.

Dodaje da je politika nemilosrdna te da je u Hrvatskoj “jako zaprljana”.

– Pritisci, ucjene, kojekakve političke trgovine, gledanje samo fotelja. To građani vide i sve to stavlja političare u isti koš, ali ima ljudi koji su se dokazali i opstali u svim političkim situacijama.

Vesna Škare Ožbolt ističe da je od 90-te godine prisutna na političkoj sceni.

– Bila sam na najvišim funkcijama, a onda sam otišla u privatni sektor. Nisam uzela nikakve privilegije ili otišla u političku mirovinu. Ja sam danas prilično uspješna u poslu koji radim. Svoj novac i novac svojih prijatelja ulažem u ovu kampanju. Ne proračunski novac. Smiješno je postavljati pitanje tko iza mene stoji, ali ja sam objavila listu svojih donatora. Ja se moram boriti za svoj prostor, do svojih građana.

Ističe da je poznata po tome jer je imala rezultate u političkoj karijeri.

– Građani me po tome pamte, ja u svojoj torbi koju nosim, imam rezultate. Što se tiče drugog kruga,Tomislav Tomašević nema niti jedan dan radnog iskustva.

Škare Ožbolt kaže da će ući u drugi krug i pobijediti jer je velika razlika između nje i Tomaševića.

– Jedna je stvar biti gradonačelnica, a drugo je konstituiranje skupštine. Zagrebu je vrijeme iscurilo, ako će se političke opcije svađati, to će biti kraj. Iz političkog iskustva sam predložila veliki koaliciju za Zagreb. Da Zagreb opet stane na noge, ističe.

Kandidatkinja za gradonačelnicu ne boji se slabog odaziva građana, vjeruje da će izlaznost biti dobra.

– Sve pokazuje da je izvlačim birače na birališta. Zagreb je sinonim za korupciju, za namještanje natječaja. Sve su to stvari zbog kojih sam se ja kandidirala kako bi se tome stalo na kraj.

Cijela Ilica, Maksimirska, Vlaška, tržnice s poslovnim prostorima, sve je to prazno, ističe Škare Ožbolt dodajući da se tamo skupljaju prašina i štakori.

– Svi poslovni prostori u vlasništvu Grada bi trebali ići u najam za jednu kunu, na pet godina, uz obvezu da zakupac treba urediti prostore po kriterijima grada Zagreba.

Dodaje da u ovim trenucima treba biti socijalno osjetljiv, ali i da treba razmišljati o gospodarstvu grada.

– Ja sam već napravila set mjera vezanih i za zemljišta koja su u vlasništvu Grada, a na kojima su kuće građana. Vlasništvo zemljišta treba spojiti s vlasništvom kuće.

Kakva je situacija s brojem zaposlenih u gradskim tvrtkama?

– Gradsku upravu treba restrukturirati, modernizirati, isto tako i Holding. Ali vi ne možete raditi bez ljudi. Od svih onih koji su u gradskoj upravu, treba izdići one koji rade, kako bi svi bili dispoziciji. Meni je namjera napraviti brzu i efikasnu gradsku upravu, to se neće postići otkazima. Nego preusmjeravanjem i stvaranjem kriterija koji svi moraju ispuniti.

Na upit Petra Vlahova koliko će biti potrebno osvojiti glasova za plasman u drugi krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika, Škare Ožbolt kaže da će biti potrebno oko 14% glasova, a da ona smatra da će biti ta koja će to osvojiti i plasirati se u drugi krug te potom postati gradonačelnika.

Najnovije

Još iz rubrike