25.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Unatoč općoj procijepljenosti korona ušla i u Dom za starije u Raši....

Unatoč općoj procijepljenosti korona ušla i u Dom za starije u Raši. Čak 19 korisnika je pozitivno, isti problem je u pulskom Domu umirovljenika

Iako su se cijepili dva puta Pfizerom, prvom dozom 28. prosinca a drugom 18. siječnja, 19 korisnika Doma za starije u Raši pozitivno je na koronavirus. Počelo je tako što je jedan od radnika bio pozitivan, pa su testirani svi koji bili u kontaktu s njim. Sanja Dobrić Bedrina, ravnateljica Doma u kojem je od 61 korisnika 59 cijepljeno, kaže:

– To nas je malo iznenadilo s obzirom na status cijepljenih korisnika te da su primili dvije doze, a sada su pozitivni. Bez simptoma su i bez temperature. Dobrog su općeg stanja a oni prvi koji su ušli u samoizolaciju trebali bi izaći ovaj tjedan. U kontaktu smo s epidemilozima i postupamo prema njihovim uputama, pozitivni su izolirani, a 15 njihovih kontakata koji su bili s njima u sobi nalazi se u samoizolaciji. Sada korisnike testiramo jednom tjedno, kontakte zaraženih svaka tri dana, a mi, radnici, testiramo se svaka dva dana. Od dvadeset i osam zaposlenih petero je preboljelo koronu, a 18 je cijepljeno, kaže Dobrić Bedrina.

Nešto slično jučer se dogodilo u pulskom Domu Alfredo Štiglić, gdje je više korisnika također zaraženo koronom, ali također nemaju nikakve simptome jer su cijepljeni, piše Glas Istre.

Također, u pulskom Domu umirovljenika Alfredo Štiglić pojavila se korona, pišu 24 sata.

Naime, prije desetak dana brzim antigenskim testom utvrđeno je da je desetak korisnika pozitivno na koronavirus iako su se svi osim jednog cijepili s obje doze cjepiva.

Ravnateljica Vesna Grubišić Juhas ističe da su svi korisnici dobro, odnosno nitko nije razvio simptome, no to što imaju pozitivnih na koronu neugodno ih je iznenadilo.

Testove su proveli nakon što su oboljele tri djelatnice, no s obzirom na velik broj procijepljenih, nisu se nadali problemu, pišu 24 sata.

– Od 140 korisnika, koliko ih je u prosjeku u toj zgradi doma, procijepljeno je čak njih 122. Mnogi su primili obje doze, neki još čekaju drugu, tako da je ostalo samo nekoliko korisnika koji su se nedavno uselili i još se nisu stigli cijepiti. I među djelatnicima je procijepljenost oko 60 posto, pa su nas ovi pozitivni testovi na koronu jako uznemirili, kaže Grubišić Juhas.

Stručnjaci su ih donekle umirili rekavši kako je to potvrda da virus postoji u zraku, no budući da su korisnici cijepljeni, to ne znači da će i oboljeti. U suradnji s epidemiološkom službom odmah su izolirali korisnike da bi se rizik za one koji nisu cijepljeni sveo na najmanju moguću mjeru i svakodnevno u suradnji s epidemiološkom službom prate stanje korisnika.

Dino Kozlevac je za 24 sata objasnio da ovi testovi nisu ulazili u statistike jer je riječ o brzim antigenskim testovima, a ne PCR, prenosi Glas Istre.

Najnovije

Još iz rubrike