27.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kakao maslac: Koje su mu sve blagodati i kako se koristi u...

Kakao maslac: Koje su mu sve blagodati i kako se koristi u kuhinji?

Kakao maslac je jestiva biljna mast koja se dobiva se iz kakaovih zrna.

Koristi se u kuhinji za izradu slastica, ali jednako tako je i sastojak brojnih krema i drugih kozmetičkih proizvoda koji služe za njegu lica i tijela. Ima antiupalno djelovanje i djeluje kao antioksidans.

Što sve sadrži kakao maslac?

Kakao maslac može se jesti i sam, iako je jako mastan. Jedna žlica kakao maslaca sadrži 120 kalorija i 13.6 grama masti. Kakao maslac je dobar za kožu zbog sastojaka koje sadrži, a to su vitamin E i vitamin K te masne kiseline.

Za što sve služi?

Prženjem i prešanjem kakaovih zrna dobiva se masnoća, odnosno kakao maslac, a daljnjom preradom dobiva se kakao u prahu.

Kakao maslac koristi se od davnina u medicini. Koristili su ga Asteci i Maje kojima je kakao služio i kao novčana valuta. Osim toga, kakao maslac je sastojak losiona za tijelo i raznih krema, a od njega se radi i balzam za usne. Također, može se miješati s drugim uljima kako bi imao još više pozitivnih utjecaja. Još jedna uloga kakao maslaca je i što je on glavni sastojak čokolade.

Prednosti kakao maslaca

Kakao maslac sadrži masne kiseline i zbog toga je dobar za kožu jer je hidratizira i vraća elastičnost. Bogat je fitokemikalijama koje usporavaju starenje kože te štiti kožu od negativnih utjecaja UV zraka. Također, ovaj maslac pomaže i kod raznih kožnih problema, namazan u tankom sloju može ubrzati zacjeljivanje rana i ožiljaka, ublažiti svrbež, a pomaže i kod drugih nepravilnosti na koži. Dobar je i za mazanje strija. Kakao maslac se na kožu nanosi u tankom sloju i umasira u zahvaćeno područje, a ovo je potrebno ponavljati dva puta dnevno. Ipak, ne preporuča se koristiti na licu jer zatvara pore.

Kod kupovine proizvoda koji sadrže kakao maslac, važno je obratiti pozornost koji postotak maslaca proizvod sadrži jer mali postotak neće dati vidljive rezultate. Može se kupiti i kakao maslac u izvornom obliku u trgovinama zdrave hrane te se i tako može koristiti otopljen u posudi koja će biti u vrućoj vodi.

Kakao maslac dobar je za:

elastičnost kože
štiti od UV zraka
omogućuje zacjeljivanje rana i ožiljaka
prevenira nastanak strija
dobar je za dermatitise

Dakle, kakao maslac dobiva se od kako zrna, a radi se o biljnoj masti koja je odlična za izradu slastica, ali i za brojne kožne probleme. Kakao maslac sadrži vitamin E, a koži vraća vlažnost te se koristi i kao pomoć kod strija, rana te ožiljaka i štiti od UV zraka, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike