30.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Čuda u Splitu: U anketi koju je naručio SDP vodi HDZ-ovac, a...

Čuda u Splitu: U anketi koju je naručio SDP vodi HDZ-ovac, a odmah iza njega neopisiva gužva

Po rezultatima ankete koju je od agencije Promocije Plus naručio SDP, u utrci za Banovinu vodi HDZ-ov kandidat Vice Mihanović sa 18,3 posto glasova, slijedi Ivica Puljak iz Centra sa 13,6, Željko Kerum (HGS) ima 12,5, a Ante Franić (SDP) 10,8 posto glasova anketiranih građana. Slijedi Branka Ramljak sa 7,4 posto glasova, Jakov Prkić (Pametno za Split) ima 7,1 posto. Nansi Ivanišević uz potporu Domovinskog pokreta osvaja 4,6 posto, Ivica Grković (Most) 3,8, Zdeslav Benzon (HSLS) 2,3 posto, a Siniša Vuco 2,3 posto glasova…, piše Slobodna Dalmacija.

Po ovoj anketi, HDZ-ova lista bi dobila 25 posto glasova, SDP-HSU 15,7, koalicija Pametno za Split-Možemo-Nova ljevica 13,2 posto, HGS 7,4 posto, a Most 6,1 posto. Nezavisna lista Nansi Ivanišević i Domovinski pokret mogu računati na 4,9 posto glasova, a Centar na 5,3 posto. Nezavisnoj listi Branke Ramljak povjerenje u ovoj anketi daje 4,2 posto ispitanika, HSLS ne prelazi 1,9 posto…

Preračunato u mandate, HDZ-u pripada 11, SDP-HSU osvajaju 7, Pametno za Split-Možemo-Nova ljevica 6, Kerumov HGS 3, Most i Centar po 2 vijećnička mandata.

S obzirom na sasvim solidan Puljkov rezultat u ovoj anketi, nije nezamisliva situacija da Split dobije gradonačelnika bez većine u Gradskom vijeću, što bi dodatno zakompliciralo postizbornu situaciju i uvelo političku nestabilnost u Banovinu na velika vrata. S druge strane, jasno je da na ljevici postoji potencijal stvaranja većine u gradskom parlamentu.

Iako u izbore ulazimo s jednom “većom” koalicijom, lako je moguće da će, zbog ovakvog omjera postotaka, nakon izbora uslijediti nove velike koalicije u Gradskom vijeću, kako bi gradska vlast uopće mogla (pro)funkcionirati.

Promocija Plus je anketirala 600 ispitanika, piše Slobodna.

Najnovije

Još iz rubrike