8.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Vrhovni sud odbio Jelenićevu žalbu na tri mjeseca udaljenja s posla, a...

Vrhovni sud odbio Jelenićevu žalbu na tri mjeseca udaljenja s posla, a DOV zahtjev za izuzećem

Pet dana od kada je podnesena, Vrhovni sud odbio je kao nedopuštenu žalbu Dražena Jelenića na tri mjeseca dugo udaljenje s posla, mjeru koju mu je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) odredilo dok se odlučuje hoće li se protiv njega pokretati stegovni postupak ili ne. Naposljetku će o žalbi odlučivati Upravni sud u Zagrebu, piše N1.

Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić Vrhovnom se sudu obratila smatrajući da ih je DOV uputio na krivi pravni lijek kada su naveli upravni spor. Međutim, Vrhovni sud zaključilo je, bez ulaženja u opravdanost same odluke o udaljenju, da je DOV bio u pravu kada je uputio na Upravni sud.

“Državnoodvjetničko vijeće uputilo je našu žalbu Upravnom sudu u Zagrebu jer je smatralo da se odluka može osporiti samo pokretanjem upravnog spora. Mi očekujemo da se Upravni sud proglasi stvarno nenadležnim i da na kraju ipak Vrhovni sud odlučuje o našem pravnom lijeku kao o žalbi”, kaže Alaburić.

Ranije je obrana podnijela i zahtjev za izuzeće tri člana Državnoodvjetničkog vijeća koji su odlučivali o mjeri privremenog udaljenja. Među njima je i predsjednik DOV-a. Izrazili su sumnju u njihovu nepristranost. I to, kako su naveli, jer su prejudicirali stegovnu odgovornost Dražena Jelenića te ga udaljili bez njegovog očitovanja. Ali i dali, po njima, pogrešnu uputu o pravnom lijeku – za što, istaknuli su, postoji mogućnost da je dana namjerno.

No, predsjednik DOV-a Darko Klier odbacio je taj zahtjev smatrajući da Jelenićeva obrana nije navela za koje točno postupke to izuzeće traži, ne poziva se ni na jednu zakonsku osnovu niti nudi dokaze i okolnosti.

Sljedeći korak koji se u ovoj priči očekuje ovoga tjedna jest odlučivanje Državnoodvjetničkog vijeća o zahtjevu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek koja želi pokretanje stegovnog postupka protiv Dražena Jelenića zbog članstva u masonima. To je zatražila 14 mjeseci od kada je on odstupio s funkcije glavnog tužitelja jer je otkriveno da je član masona.

Zlata Hrvoj Šipek traži i razrješenje s dužnosti jer smatra da je narušio ugled Državnog odvjetništva te se pritom poziva na mišljenje Etičkog povjerenstva koje je ranije zaključilo da je članstvom u masonskoj loži Jelenić povrijedio Kodeks. S druge strane, Jelenić se brani da više nije član lože te da ne postoji niti jedan propis koji brani članstvo u udrugama niti ga obvezuje da prijavljuje, piše N1.

Jelenić: Hrvoj-Šipek nema ovlasti za pokretanje stegovnog postupka

Najnovije

Još iz rubrike