27.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Tomislav Tomašević: Špekulacije da želim biti premijer ne drže vodu

Tomislav Tomašević: Špekulacije da želim biti premijer ne drže vodu

Tomislav Tomašević, kandidat stranke Možemo! za zagrebačkog gradonačelnika gostovao je u N1 studiju uživo. Govorio je o lokalnim izborima i vlastitim političkim ambicijama.

Na početku se osvrnuo na situaciju s ministrom zdravstva Vilijem Berošem:

“Zasad izgleda da će ga premijer braniti, ali vjerojatno samo do lokalnih izbora i nakon toga će ga vjerojatno žrtvovati i svaliti na njega sve ono što ne funkcionira u zdravstvu i covid krizi”.

Istaknuo je, također, i da pokretanje opoziva ima smisla jer time oporba u fokus javnosti stavlja sve probleme nekog ministra. “Ali mi smo oporba i nemamo dovoljno ruku i u tom smislu sve što možemo je stvoriti pritisak kako bi ih se smijenilo ili kako bi sami otišli što bi i sada bilo primjereno da ministar Beroš napravi”, kaže.

Rekao je i kako se sjeća da se Vili Beroš, gotovo ispričavao što je na parlamentarnim izborima dobio najviše preferencijalnih glasova. “Sigurno mu nisu pomogle ni izjave koje smo mogli čuti o dugovima veledrogerijama gdje je optužio Plenkovića za izostanak reformi. Po nama nije odgovoran samo Beroš nego i Plenković i po nama će ga držati do izbora i onda će ga pustiti niz vodu”, rekao je.

U nastavku je govorio o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti:

“Što se tiče digitalizacije i postotka zelene tranzicije, omjera javnog i privatnog očito ćemo to znati tek kada dokument bude poslan EK. I to je ponižavanje hrvatskog parlamenta čim premijer kaže da je njegova velikodušnost što je plan došao u Sabor. Ne možete provesti NPOO bez odluka Hrvatskog sabora. Neprimjereno je da samo dobili samo informaciju o sažetku od 80 stranica, a pravi dokument ima 600, 700 ili 800 stranica. Znači mi smo dobili 10% u kojim se ni ne vide projekti”.

Rekao je i da je u raspravu o NPOO-u trebala u najmanju ruku biti uključena i široka javnost u koji je uključen i Sabor i oporba.

“Mi smo kao Možemo još u studenom upozorili na važnost NPOO-a i tražili smo tada da se o njemu raspravlja u Saboru na vrijeme. To je bilo u studenom, sada je travnja i dobili smo tek informaciju o sažetku. To je neprimjereno ako želite mišljenje javnosti i zastupnika u Saboru”, veli.

Govorio je i o zelenoj tranziciji:

“Za zelenu tranziciji na različite načine možemo dovesti do ozelenjavanja industrije. U tom sažetku imate riječ industrija 12 puta i to većinom što se tiče kreativnih industrija. Ozelenjavanje možete napraviti na dva načina, a to je da uzmete eure i ozelenite svoju industriju ili da razvijete domaću zelenu industriju. To nije ista stvar. Mi želimo ovo drugo jer želimo da se taj novac iskoristiti za domaću proizvodnju kako bi imali što više koristi od toga mehanizma”, govori.

U nastavku je govorio o lokalnim izborima:

“Pa kao prvo, u svakom slučaju nećemo imati istog gradonačelnika kao zadnjih 20 godina. U svakom slučaju doći će do neke promjene, ali treba mijenjati sustav upravljanja i o tome ovisi kako će izgledati razvoj grada sljedećih desetljeća. Ovo su izbori koji nisu svake 4 godine nego koji će obilježiti generacije. Smatramo da smo jedini jamac stvarne promjene u Zagrebu i da se riješe problemi potresne obnove, zbrinjavanja otpada, školstvo, starijih….

Nakon ovih izbora koristit ćemo svaki euro na raspolaganju da ga Zagreb povuče i da što manje opteretimo proračun. Imamo iskustva u upravljanju EU projektima, a to je bitno s obzirom na dug koji Zagreb ima. Tražit ćemo u bitnim projektima konsenzus sa svim političkim opcijama u Skupštini jer su to projekti koji se rade tijekom nekoliko mandata. Moguće je i u saboru nekad dođe do konsenzusa, a mislim da je ključno kakav je pristup”.

Što se tiče projekta žičare, Tomašević kaže da za nju nije napravljen ni plan izvodljivosti sve dok ona već nije bila gotovo završena. Tek kada su trebali kredit i kada je banka tražila studiju izvodljivosti, napravljena je.

“Da smo imali studiju izvodljivosti, koliko će koštati, kako će se financirati, da nije bilo muljanja u javnim nabavama, podržali bismo. Čak smo bili i za opciju da se popravi i stara”, kaže. Dodaje i kako HDZ sada kritizira žičaru, a glasali su za svaku etapu i da dobiju priliku ponovno bi koalirali s BM 365.

Ako pobijedi na izborima s otvaranjem žičare Tomašević ne bi žurio. Kako kaže, najbitnije je da dobije uporabnu dozvolu, ali da su zabrinjavajuće stvari koje su prikazane u filmiću o žičari, a koje se tiču njezine sigurnosti.

Dodao je i kako će u Možemo! u skupštini podržavati sve projekte koje će smatrati dobrima za građane Zagreba, bez obzira na to od koga oni dolazili. Dio projekata koji su započeti, a koje smatraju dobrima, će nastaviti. Što se žičare tiče, ona je već toliko daleko napredovala da će ju jednostavno morati sanirati i pustiti u pogon, kaže.

Osvrnuo se i na zbrinjavanje otpada:

Plan gospodarenja otpadom je loš, on predviđa mega centar za gospodarenje otpadom. S treće strane je predvidio i uvoz otpada u Zagreb. Mi ćemo umjesto mega CGO-a raditi manji centar za reciklažu, ali prvo treba smanjiti proizvodnju otpada i stimulirati odvajanje i kompostiranje.

Rokovi EU-a su pred vratima i već plaćamo određene penale, ali bitno je da stvari sustavno posložimo kako treba jer radimo sustav za sljedećih nekoliko desetljeća i ako EK vidi da smo na tragu onda isto tako neće naplaćivati takve penale”, rekao je.

“Što se tiče HDZ-a, rekli smo da nema šanse da budemo u bilo kakvoj većini s HDZ-om u Skupštini, a kamoli Vladi. Što se tiče mojih političkih ambicija ja sam koncentriran na Zagreb, mene zanima ne samo prvi mandat nego vjerujem da ćemo dobiti i drugi mandat. Potpuno sam fokusiran na Zagreb i špekulacije da želim biti premijer u sljedećih 8 godina ne drže vodu”, zaključio je.

Najnovije

Još iz rubrike