27.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Savjeti frizera: Kako otpetljati kosu bez da je lomite i natežete

Savjeti frizera: Kako otpetljati kosu bez da je lomite i natežete

Čak i oni s tankom kosom ili pak kovrčavom kosom sklonom petljanju i nastajanju čvorova mogu raščešljati kosu na bezbolan način, ali samo ako tome pristupaju na pravi način, objašnjavaju frizeri za mbg.

Dakle, sljedeći put kad krenete ‘otpetljavati’ kosu, sjetite se dolje navedenog – to bi vas moglo spasiti glavobolje i pucanja vlasi:

1. Upotrijebite zaštitu za kosu i sredstvo za raščešljavanje

Možda to zvuči kao očigledan savjet, ali da biste otpetljali kosu – upotrijebite sredstvo namijenjeno tome. Postoji čitav niz proizvoda, od sprejeva do krema pa i ulja koji premazuju kosu laganim hidratantnim slojem koji ne osigurava samo hranjive sastojke i omekšivače, već nudi kližući i zaštitni film, tako da je manja vjerojatnost da nanesete štetu kosi tijekom četkanja. Čak i ako vam se kosa tek povremeno petlja, nabavite taj proizvod za hitne slučajeve.

2. Pronađite odgovarajuću četku za za svoj tip kose

Nisu sve četke za kosu iste, kao ni njihova namjena. Za raščešljavanje je, barem u prvom koraku, najbolje upotrijebiti češalj sa širokim zupcima. To je klasična opcija za bilo koji tip kose, osobito za čvorove jer neće prejako uhvatiti i povući kosu te trgati vlasi.

Plastične četke s puno zubaca dobro su rješenje za valovitu kosu, no zapamtite da trebate krenuti od dna kose tako da pridržavate rukom gornji dio pramena, jer ga tako nećete cijelog ‘natezati’ i izložiti pucanju. Nakon što ste raščešljali donjih par centimetara postupno prelazite sve do vlasišta.

3. Upotrijebite prste za velike čvorove

Četkica za raspetljavanje vjerojatno je najučinkovitiji alat za opsežno raspetljavanje. Međutim, kad čvor izmakne kontroli, odložite alat i koristite prste. Malo po malo izvlačite vlasi sve dok vam ne ostane ništa kose u čvoru. Tek tada češljem prođite kroz raspetljani dio kose.

Kao što kaže frizerka Faith Huffnagle, ‘umjesto da agresivno obrađujete zapetljanja četkom, nanesite sprej izravno u čvor i lagano ga umasirajte prstima da popusti’. Ako otpetljavate čvor u tušu, pri pranju kose, u tome vam može pomoći regenerator.

4. Koristite svilene dodatke na kosi

Najbolji način za otpetljavanje kose je izbjeći zapetljavanje – a za to frizeri preporučuju dodatke od svile i satena. To je najvažnije kada spavate.

– Spavajte sa svilenom ili satenskom jastučnicom, maramom ili kapom, koja omogućuje kosi da klizi dok se okrećete u snu. Svila i saten sprječavaju trenje što dovodi do povlačenja, istezanja kose, lomljenja i petljanja, a ove glatke tkanine pomažu zadržati prirodna ulja u kosi – kaže frizer Miko Branch, suosnivač brenda za njegu kose Miss Jessie’s Original.

5. Kosu raščešljavajte samo kad je suha

Ovaj savjet vrijedi za sve tipove kose, osim za kovrčavu. Naime, za nju je ipak bolje otpetljavati je pod tuše s gomilom regeneratora.

– Očistite vlasište i kosu toplom vodom kako biste uklonili nečistoće, znoj i nakupine proizvode, zatim isperite, a potom nanesite regenerator – kaže Branch.

Upotrijebite hranjivi regenerator za nježno uklanjanje čvorova. Vježbajte strpljenje, budite nježni prema kosi i koristite prste i / ili češalj širokih zuba.

6. Održavajte kosu hidratiziranom

Ovo je jednostavan savjet o svakodnevnom održavanju. Hidratori za kosu mogu ojačati kosu omekšivačima, hranjivim tvarima, pojačavačima i vitaminima – čineći kosu otpornijom. Osim toga, često pomažu u zatvaranju kutikule, što će spriječiti da se kosa uopće petlja. Napokon, hidratizirana kosa manje je lomljiva: pa čak i ako se zapetlja, lakše ju je raščešljati, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike