Nuspojave na cjepiva u Hrvatskoj zabilježene samo u 0,4% slučajeva: Evo kakve reakcije su prijavljene

Od ukupno 750.000 doza cjepiva protiv COVID-19 koliko je u Hrvatskoj aplicirano do 22. travnja, nuspojave su prijavljene u samo u 0,4 posto slučajeva. Prema podacima Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) na svakih 10.000 doza cjepiva zaprimljeno 36 prijava sumnji na nuspojave, piše Slobodna Dalmacija.

Od ukupno 2667 prijava, na Pfizer/BioNTechovo cjepivo Comirnaty prijavljeno je 1297 nuspojava, na AstraZenecu 1166 i 202 na Modernu.

Dosad je najviše građana u Hrvatskoj cijepljeno Pfizerom (oko 390 tisuća), a nuspojave i to najčešće one blage prijavilo je samo 0,33 posto cijepljenih. AstraZenecom cijepljeno je nešto manje od 230 tisuća osoba, a prijavljeno je 0,55 posto nuspojava. Najmanje je ljudi cijepljeno Modernom (oko 103 tisuće), a kod nje je bilo i najmanje nuspojava 0,19 posto.

Od ukupno prijavljenih nuspojava na COVID cjepivo, u 81 posto slučajeva se o blagim zdravstvenim tegobama, dok su u 19 posto nuspojave bile ozbiljnije.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu – 49,1 posto, glavobolju (32,3 posto), bol na mjestu primjene (29,3 posto), zimicu (27,6 posto), bol u mišićima (24,7 posto), opću slabost (24,1 posto), umor (15,4 posto), mučninu (10,4 posto), bol u zglobovima (9 posto) i crvenilo na mjestu primjene cjepiva (8,6 posto).

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi.

Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

Većina nuspojava kod svih cjepiva pojavila se unutar četiri sata od njegove primjene. U pojedinim slučajevima nuspojave su bile praćene problemima u disanju ili gutanju, odnosno oticanjem lica, usana i jezika.

Zabilježeno je nekoliko slučajeva tromboembolijskih tegoba, gdje su pacijenti hospitalizirani, a nakon terapije pušteni kući uz upute o lijekovima koje moraju uzimati.

Vrlo rijetki slučajevi krvnih ugrušaka praćeni smanjenim brojem krvnih pločica u Hrvatskoj nisu zabilježeni, piše Slobodna, prenosi Jutarnji.

Share This Article