28.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koje je najčešće ime vaše generacije? Otkrit će vam ova genijalna karta...

Koje je najčešće ime vaše generacije? Otkrit će vam ova genijalna karta Hrvatske

Zagrebačka softverska tvrtka Mireo kreirala je zanimljivu kartu Hrvatske koja pokazuje koja su najčešća imena, ovisno o godinama i spolu. Osim toga, pokazuje, u različitim bojama, koje ime se najčešće davalo djeci u Dalmaciji, Slavoniji, Istri… I ostalim dijelovima Lijepe naše.

Tako se djevojčicama devedesetih i 2000-ih najviše davalo ime Lucija, a odmah ju slijedi Lana, nešto je rjeđe Ana i Petra. U tridesetima i četrdesetima trenutno ima najviše Ivana – i to u svim županijama.

Foto: Screenshot/MIreo

Foto: Screenshot/MIreo

Šezdesetih godina su popularna imena, osim Ivana, bila još i Sandra, Snježana, Mirjana, Sanja, Danijela, ali i Marija – vrlo vjerojatno se tada djevojčice nazivalo po baki jer je u svim starijim generacijama upravo to ime bilo najpopularnije u gotovo svim dijelovima Hrvatske.

Kod dječaka rođenih prije 10 i 20 godina najpopularnija su dva imena, u cijeloj Hrvatskoj, a to su Luka i Ivan. Oni nešto stariji, koji su sada u tridesetima i četrdesetima, također većinom nose ime Ivan, a tu i tamo nađe se koji Matija, Marko i Nikola.

Foto: Screenshot/MIreo

Drugačija priča bila je kada su se rodili njihovi očevi i djedovi – šezdesetih je bilo jako puno Igora u Istri, Ivica u Primorju i Lici, a u Dalmaciji dječaka s imenom Ante. U Slavoniji, Zagorju i Međimurju davala su se imena Mario, Tomislav, Damir i nešto rjeđe Željko, piše Večernji.

Cijelu kartu možete pogledati na linku.

Najnovije

Još iz rubrike