18 C
Zagreb
Naslovnica Tech Virusni imunolog Luka Čičin-Šain: Blizu je dan kada će gripa opet biti...

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain: Blizu je dan kada će gripa opet biti opasnija od korone

Već duže od jednog desetljeća Riječanin splitskih korijena prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain radi u poznatom centru za infektologiju “Helmholtz” u njemačkom Braunschweigu, prenosi RTL.

Uža specijalnost su mu imunitet i kronične infekcije. Pandemija koronavirusa približila je njegov rad široj javnosti i u domovini, piše Slobodna Dalmacija.

Na pitanje je li sada već posve izvjesno da ćemo u godinama, pa i desetljećima koja slijede imati dug suživot s bolesti Covid-19, Čičin-Šain odgovara:

“Sve govori u prilog tome da će to biti nešto s čime ćemo se nositi mnoge godine pred nama, kao i da je to epidemija koja je došla i ovdje će vjerojatno ostati. Treba reći da to ne bi bio prvi slučaj jer već postoje četiri koronavirusa koji su prilično uvriježeni u humanoj populaciji, izazivaju blage infekcije dišnih puteva. Zato mislim da će i ovaj koronavirus ostati među ljudima i da ćemo morati pronaći načina prilagoditi mu se, boriti se i živjeti s njim”.

Pojasnio je i koliko će situacija biti slična s onom koju smo godinama prije imali s gripom:

“Mislim da će stvari biti donekle različite. I jedno i drugo jesu virusi koji izazivaju infekcije dišnih puteva, ali tu te sličnosti i staju. Mi znamo da i jedan i drugi virus mogu mutirati, s tim da virus gripe može to raditi daleko brže i znatno korjenitije nego virus korone iz raznoraznih molekularno-bioloških razloga. Virus korone može donekle mutirati, ali te promjene kod njega su u daleko manjem opsegu. One se zbog toga mogu i lakše pratiti nego kod virusa gripe, gdje praktično svaku sezonu trebamo jedno novo cjepivo za tu sezonalnu pojavu. Kod korone sam uvjeren da će biti daleko manji broj varijanti koje će biti moguće obuhvatiti manjim brojem cjepiva i koja će kroz dugi niz godina moći djelovati i pružati jednu dosta dobru zaštitu većini ljudi.”

Najnovije

Još iz rubrike