30.6 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Luetić: Slušajući priče o reformi zdravstva imam osjećaj da sam u filmu...

Luetić: Slušajući priče o reformi zdravstva imam osjećaj da sam u filmu Beskrajan dan

Luetić je za RTL Danas komentirao još neke poteze i odluke ministra Beroša, prenosi N1.

Iz liječničke perspektive, treba li ministar zdravstva otići?

To pitanje je kao i uvijek pitanje za premijera i saborsku većinu, to nije pitanje za struku. Struka će, i upućena je surađivati sa svakim ministrom zdravstva. Treba reći da je ministar Beroš zapravo većim dijelom korona ministar koji se bavi koronakrizom jer već nakon mjesec-dva krenula je epidemija i dosadašnji njegov mandat obilježen je upravo s pandemijom.

Ima li političke volje za reformu, što treba mijenjati u bolničkom sustavu?

Slušajući priče o reformama u zdravstvu, zapravo zadnjih 20, 25 godina koliko sam u sustavu imam nekad osjećaj kao da sam u onom filmu Beskrajan dan kad se scene ponavljaju iz dana u dan, kad slušamo iste rečenice iz godine u godinu, čak i iste prijedloge, ali ništa se ne pomiče. Za promjene apsolutno je nužan politički konsenzus, odgovornost je naravno uvijek na vladajućima, ali i na oporbi. Vidim da je oporba spremna podržati reformske poteze, bilo bi vidjeti kako će se stvar razvijati dalje i hoće li oporba doista sjesti s vladajućima i dogovoriti reformski paket u zdravstvu.

Konkretno, što bi te reforme bile?

Mi reforme imamo napisane na papiru već najmanje 10 godina. Master plan bolnica usvojen je prije sedam godina, nije se provelo ništa. Akreditacija bolnica, da se zna točno u svakoj ustanovi što se radi, koji zahvat, procedura, operacija. Dakle, financijska stabilizacija, formiranje cijene usluga, sve je to što je davno napisano na papirima, ali nismo ništa implementirali.

Najnovije

Još iz rubrike