19.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Problemi za Peđu Grbina: Ostojić se vraća u Sabor, a SDP Vukovarske...

Problemi za Peđu Grbina: Ostojić se vraća u Sabor, a SDP Vukovarske županije se raspada

Kao što je najavio prije osam mjeseci, Rajko Ostojić vraća se u Sabor. Nekadašnji potpredsjednik i parlamenta i Socijaldemokratske partije Hrvatske odlučio je reaktivirati svoj zastupnički mandat sa 17. svibnja, dan nakon održavanja prvog kruga lokalnih izbora.

Ostojićev povratak sigurno ne raduje Peđu Grbina i aktualno vodstvo SDP-a, čiji je on žestoki kritičar. Baš kao što su oni bili Ostojićevi oponenti prijašnje četiri godine, kad je sa Zlatkom Komadinom bio glavni suradnik Davora Bernardića, tadašnjeg predsjednika SDP-a. SDP je ostvario loš rezultat na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, što je ubrzalo unutarstranačku diferencijaciju i pobjedu Grbinove ekipe, piše Jutarnji list.

Pravo na napade

Ali u saborskom Klubu SDP-a prevladavaju kadrovi koje je birao Bernardić, a Ostojićevim povratkom dobivaju najistaknutijeg predstavnika. U proteklih pola godine, SDP-ov rejting je dodatno oslabio, što antigrbinovskoj frakciji daje dodatne argumente protiv sadašnjeg vodstva.

– Ne treba raditi famu oko mojeg povratka. Kako bih oslobodio mjesto našim mlađim članovima, najprije sam se povukao s položaja potpredsjednika Skupštine Grada Zagreba, a potom i iz Sabora. Jako mi je žao jer i drugi naši dugogodišnji zastupnici to nisu napravili i tako pomogli SDP-ovcima koji se sad bore da postanu gradonačelnici ili župani. U ovoj kampanji napravio sam sve što je stranka tražila od mene, čak sam dao donaciju – kaže Ostojić.

Odbio je govoriti o spekulacijama prema kojima namjerava otvoreno kritizirati Peđu Grbina, ako SDP loše prođe na lokalnim izborima za tri tjedna, što je razumljivo. Protivnici sadašnjeg predsjednika SDP-a podsjećaju kako je Grbin javno napadao Bernardića, iako je ovaj bio legitimni čelnik stranke. Iz toga zaključuju da će i oni imati pravo javno napadati Grbina zbog pada SDP-ova rejtinga, a osobito u slučaju težeg poraza na lokalnim izborima.

Međutim, pitanje je što mogu postići jer u SDP-u nikad do sad nije dolazilo do kadrovskih promjena, osim na redovnim konvencijama odnosno glasanjima za predsjednike. Osim toga, ne postoji nekakav homogen blok protivnika sadašnjeg vodstva, niti lider te grupacije. Što ne znači da se to ne može promijeniti kroz nekoliko mjeseci.

Prelaze Željku Sabi

U međuvremenu se dodatni problem pojavio i u Vukovaru, gdje će ove subote iz SDP-a istupiti Goran Bošnjak, koji je na prošlim izborima bio kandidat SDP-a za gradonačelnika. Iz SDP-a će istupiti i Sara Bajić, uz Bošnjaka jedina članica Glavnog odbora iz Vukovara te još pet ili šest članova iz županijske organizacije.

Razlog je to što Peđa Grbin nije prihvatio izbornu listu koju su predložili nego je podržao prijedloge SDP-ove povjerenice Biljane Gaće na kojoj se prvi Vukovarac nalazi tek na 11. mjestu. Otpadnici iz SDP-a neće se pasivizirati nego će se pridružiti Nezavisnoj listi Željka Sabe, nekadašnjeg gradonačelnika.

“Sabu podržavaju brojni Vukovarci i sigurno ćemo proći bolje nego SDP, koji se raspada, a nas su marginalizirali. Vjerujem da ćemo osvojiti tri vijećnička mandata”, najavljuje Goran Bošnjak, piše Jutarnji list.

Najnovije

Još iz rubrike