17.3 C
Zagreb
Naslovnica Tech Bill Gates prognozirao što slijedi i poručio: Svijet se nije pripremio za...

Bill Gates prognozirao što slijedi i poručio: Svijet se nije pripremio za pandemiju ni blizu koliko je trebao. Učili smo usput

Osnivač Microsofta Bill Gates u intervjuu za Sky News rekao je da se “svijet nije pripremio za pandemiju koronavirusa ni blizu koliko je trebao”, dodavši kako će cjepivo pomoći ljudima da se vrate u normalu.

Također je otkrio kako je njegova organizacija, zaklada Bill i Melinda Gates, pomogla mobilizirati resurse da igraju ulogu u dovođenju pandemije pod kontrolu.

“Kad nas je pandemija pogodila, shvatili smo da je to globalni problem i da moramo organizirati resurse na svjetskoj razini. Mnogi su pomogli, naročito Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i SAD, te su zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i našom zakladom rekli: ‘Ok, što možemo napraviti?'” rekao je Gates.

“CEPI (Koalicija za inovacije u spremnosti na epidemije) je pomogla u istraživanju cjepiva, GAVI (Savez za cijepljenje) je kupovao cjepiva, Globalni fond je financirao terapije na bazi kisika. To je ono što je radila ACT-A, koristila je sve dodatne resurse i koordinirala ih na globalnoj razini”, rekao je Gates.

ACT-A je globalni savez koji koordinira opskrbu testovima, tretmanima i cjepivima širom svijeta, prenosi Net.hr.

“Izuzetno je važno da smo to napravili jer se svijet nije pripremio za pandemiju ni blizu koliko je trebao. Učili smo usput, ali rekao bih da, djelomično zbog onog što je napravila ACT-A, djelomično zbog novca koji su za razvoj i istraživanja dale Sjedinjene Države, sad imamo cjepiva i vidimo da će ovoj pandemiji doći kraj”, rekao je Gates, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike