9.2 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Projekt koji bi mogao privući ulaganja od 1,6 milijardi eura: Hoće li...

Projekt koji bi mogao privući ulaganja od 1,6 milijardi eura: Hoće li uskoro započeti radovi?

Gotovo tri desetljeća raspravlja se o obnovi prostora bivše tvornice Gredelj u samom srcu Zagreba. Rješenje problema ponudili su naši arhitekti na inicijativu Europske banke za obnovu i razvoj. Prostor nekadašnje tvornice Gredelj danas je napušten, neiskorišten, a zbog potresa je i dodatno oštećen.

”Vizija je integrirati grad Zagreb u cjelinu, proširiti centar, podignuti prugu i omogućiti gradu da prostorno se poveže”, istaknuo je arhitekt Marko Dabrović.

Prostire se na 45 hektara. Dvostruko je veći prostor od jezgre Dubrovnika, a tamo se može nastaniti-primjerice, cijeli Čakovec.

”Da se motivira javnost i politika da moraju brinuti o tom prostoru da ne može tako dugo stajat zapušten jer se isti takvi prostori u Europskoj uniji u zadnjih 20 godina transformirali”, naglasio je Dabrović.

Vlasništvo dijele grad i država, a arhitekti su uvjereni da će biti sluha za ovaj projekt. Dabrović je rekao da treba spretnosti oko organizacije, točnije kako organizirati takav konzorcij koji bi pokrenuo taj veliki projekt.

”To se neće dogoditi u jednom političkom mandatu, ali nužno je postaviti viziju u pravom smjeru”, izjavila je Rajka Bunjevac iz Hrvatske komore arhitekata.

Novi izgled zone Gredelja predstavljen je na Europskoj konferenciji o arhitektonskim politikama. Preuređenje je podržala i Europska banka za obnovu razvoj. Ističu da bi u idućih 15 godina ovaj projekt mogao privući ulaganja u iznosu od 1,6 milijardi eura, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike