26.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Jedete smrznutu hranu? Nakon što ovo pročitate, dobro ćete razmisliti o tome

Jedete smrznutu hranu? Nakon što ovo pročitate, dobro ćete razmisliti o tome

Većina ljudi u zamrzivaču ima neku hranu, jer je smrznuta hrana vrlo praktična. Samo je stavite u mikrovalnu ili u pećnicu, možda brzinski prepržite i spremna je za jelo.

Iako ima jako puno smrznute hrane koja je zdrava, jako puno nje sadrži masti, šećere i visoke razine natrija. Znate li što se s vašim tijelom događa kad prestanete jesti smrznutu hranu?

1. Možete smanjiti krvni tlak

Prema CDC-ju, gotovo polovica odraslih Amerikanaca ima visoki krvni tlak, poznat i kao hipertenzija, ali samo ga jedan od četvero drži pod kontrolom. Američko udruženje za srce kaže da je jedan od načina za snižavanje krvnog tlaka smanjenje unosa natrija, a odustajanje od smrznute hrane može vam pomoći upravo u tome.

Prema studiji American Journal of Clinical Nutrition, prosječni smrznuti obrok sadrži 935 miligrama natrija ili 40% dnevno preporučenog unosa. Dakle, odlučite li prekrižiti gotovu smrznutu hranu, mogli biste, među ostalim, pomoći kontrolirati krvni tlak, piše Eat This.

2. Možete smanjiti teret na svoje srce

Ako je smrznuta pizza glavna stvar u vašem zamrzivaču, riskirate zdravlje svoga srca. Ova hrana puna sira bogata je i zasićenim mastima i natrijem, koji se nalazi salamama i kobasicama te u tijestu, gdje se koristi kao konzervans, a utječe na povišenje krvnog tlaka. Prestanete li jesti smrznutu hranu, smanjit ćete unos ovih tvari, a vaše će vam srce biti zahvalno.

3. Možete se udebljati

Ako je smrznuta hrana glavna okosnica vaše prehrane i ako je se iznenada odreknete, mogli biste se udebljati. Razmislite što bi mogla biti zamjena: hrana iz dostave. Iako je jednako nezdrava kao i smrznuta hrana, hrana iz dostave obično ima puno više kalorija od smrznute hrane koju biste kupili u trgovini.

Zapravo, prosječna narudžba brze hrane sadrži 836 kalorija, dok kombinirani obrok sadrži nevjerojatnih 1.193 kalorija. S druge strane, prosječni smrznuti obrok sadrži između 200 i 400 kalorija. Dakle, gotovo udvostručujete broj kalorija ovom zamjenom, što može dovesti do debljanja ako to redovito radite.

4. Možete izgubiti kilograme

Ako ste jeli smrznute obroke za večeru i iznenada ih se odlučite odreći, a umjesto njih ne jedete ništa ništa drugo, vrlo lako biste mogli smršavjeti. Prema nedavnom istraživanju javnog zdravstva o prehrani, ako preskočite obrok, dnevni unos kalorija možete smanjiti negdje između 252 kalorije (doručak) i 350 kalorija (večera).

Iako vam ovo može pomoći u mršavljenju, imajte na umu da to ipak košta. Istraživači su također otkrili i da će se smanjiti kvaliteta vaše prehrane. Ako se odričete smrznutih obroka, razmislite o tome da druga dva obroka budu uravnotežena kako biste nadoknadili izgubljene hranjive sastojke.

5. Možda jedete manje zdrave hrane

Iako često zamrznuta, smrznuta jela i dalje mogu biti kvalitetni obroci. Osim toga, kad gladujete i želite nešto prigristi, smrznuta jela mogu biti dobar izvor proteina i povrća koje inače ne biste jeli – pogotovo ako kao alternativu uzmete vrećicu čipsa.

To podržava i američka Akademija za nutricionizam i dijetetiku koja napominje da “smrznuta hrana može biti prikladan i pristupačan način za uvrštavanje zdrave hrane iz svake skupine hrane, uključujući cjelovite žitarice, voće, povrće, proteine ​​i mliječne proizvode”, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike