11.1 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković u Jasenovcu: To nisu nazivlja i simboli koje treba koristiti

VIDEO Plenković u Jasenovcu: To nisu nazivlja i simboli koje treba koristiti

Premijer Andrej Plenković položio je vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom, te dao izjavu.

Uz njih su bili i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, javlja HRT.

Plenković: Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ikada ponove

Došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz ustaškog logora i odati počast svima žrtvama. To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je da mlade generacije to osvijeste i da sve generacije ne zaborave zločine koji su se događali diljem Europe i da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina, rekao je premijer Andrej Plenković.

– Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ikada ponove, dodaje.

Upitan zašto nisu zajedno on i predsjednik Republike, Plenković je rekao da je sve o tome već rekao.

Što se tiče zabrane ustaškog obilježja, Plenković je rekao da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse. “Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovca, tko razumije što ti znakovi znače za Židove, pripadnike Roma, antifašista, razumiju da to nisu obilježja koja treba koristiti”, rekao je Plenković, dodavši da je stav Vlade jasan kad je u pitanju nekorištenje takvih simbola.

Dodao je i da su netočne tvrdnje Židovske općine da se Vlada o tome nije odredila, prenosi N1.

Proteklih mjeseci svjedočili smo žestokim napadima na relaciji Pantovčak – Banski dvori. U Banskim dvorima zajedničko su obilježavanje odbili. Sve počinje u 9 sati, najprije dolazi izaslanstvo Vlade s premijerom Andrejom Plenkovićem. U 10 dolazi izaslanstvo Sabora na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, u 11 predsjednik Republike Zoran Milanović, a u 12 saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. Bez obzira na podjele protokola, svi dolaze s istim ciljem odati počast žrtava i da se ovakav gnjusan zločin više nikad ne ponovi, izvijestio je Eugen Husak u emisiji Studio 4.

Najnovije

Još iz rubrike