8.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Jandroković: Simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati

Jandroković: Simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati

Izaslanstvo Sabora na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem položilo je vijence na spomen-obilježju.

“Ovo je četvrta godina kako kao predsjednik Sabora dolazim u Jasenovac kako bi se poklonio žrtvama koji su ubijeni zbog svoje vjere, nacionalnosti i vrijednosti koje su zagovarali. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlađe generacije na to. Ovdje sam kako bih se poklonio žrtvama i osudio takve zločine “, rekao je Jandroković.

“Treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da postoje ljudi koji su uvijek spremni činiti ovakve grozne stvari. Naša je zadaća upozoravati da sloboda, demokracija trebaju svoje čuvare, da uvijek moramo voditi računa o tome da i mir i ljudska prava i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države”, naglasio je, dodavši da sve simbole ustaškog režima treba zakonski sankcionirati.

“Moramo raditi razliku između ustaškog simbola i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata. Stav radne skupine koji je naglasio tu razliku i oštru osudu ustaškog režima, ali i mogućnost da se na komemoracija stradalima pod znakom HOS-a omogući taj simbol, i da se to zakonski uredi”, rekao je.

“Pod crvenom zvijezdom počinjeni su također strašni zločini. Moramo jasno razdvojiti što je znakovlje ustaškog režima, što je nasljeđe Domovinskog rata i pravno urediti znakovlje komunističkog režima. Oni koji prosuđuju moraju biti objektivni i imati razumijevanja za žrtve koje su postojale sa svih strana. Do sad se nisu, godinama, našla adekvatna zakonska rješenja”, poručio je Jandroković, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike