12.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Beroš: Nisam opterećen ministarskom pozicijom, plaća mi je manja nego liječnička

Beroš: Nisam opterećen ministarskom pozicijom, plaća mi je manja nego liječnička

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je stigao u radni posjet karlovačkoj Općoj bolnici gdje se sastao s ravnateljem te bolnice Nikšom Anticom.

U Karlovačkoj županiji hospitalizirano je 149 osoba. Njih 11 je na respiratoru, od toga osam u bolnici u Karlovcu. Ondje je od jučer pet osoba, tri žene u dobi od 79 i 89 godina i dva muškarca starih 59 i 80 godina, izvijestio je danas karlovački Stožer.

“Od određenog broja novozaraženih dio je hospitaliziran i završi na respiratoru, a dio završi i letalno. Počelo je s Dubrovačko-neretvanskom županijom, no uspjeli su suzbiti širenje zaraze, a nastavilo se u Primorsko-goranskoj županiji koja je i jučer bila vodeća po broju zaraženih u Hrvatskoj. Zato sam razgovarao s ravnateljem riječke bolnice, u subotu ću ići u Zadar. Svjedočimo većem opterećenju u Varaždinu i zato treba ponovno spomenuti odgovorno ponašanje. Nema druge nego kao i dosad međusobno pomagati.

Nabavili smo preko 200 respiratora, imamo opreme. Ako pomažemo jedni drugima, to je jedini način izlaska i krize. Započeli smo s prijenosom kadra. Na dnevnoj bazi rješavamo probleme. U tijeku je otvaranje dodatnih jedinica u KB Dubrava. Angažirali smo pet respiratora za varaždinsku bolnicu, tako ćemo raditi i ubuduće, zahvaljujem svima na suradnji”, rekao je Beroš.

“Ravnatelj nije iskazao potrebu za liječničkim timovima, samo za medicinskim sestrama”, dodao je govoreći o bolnici u Varaždinu.

O organizaciji cijepljenja rekao je: “Potrebno je uključivanje svih, a najbolje koordinatori na terenu znaju koji je najbolji model organizacije. U tjednima petog i šestog mjeseca doći će preko 200.000 doza cjepiva i morat ćemo intenzivirati cijepljenje. Danas je napisana posebna odluka o načinu rada i organiziranja cjepiva prema organizatorima, oni moraju aktivirati sav zdravstveni kadar. Jedino angažmanom svih možemo postići adekvatnu cijepljenost.”

Novi punktovi ovise o lokalnim organizacijama, naglasio je.

Na pitanje zašto se ne razmišlja o drive-in cijepljenju, Beroš je rekao da se razmišljalo o tome, no kad je masovnije cijepljenje u pitanju, onda su stručnjaci zaključili da su masovni punktovi bolja rješenja.

“Od iznimne je važnosti razgovarati o prioritetima cjepiva. HZJZ je će ovaj tjedan izraditi mini akcijski plan o prioritetnim skupinama za cijepljenje koji će se početkom treće faze cijepljenja početi provoditi. Svima želimo poslati poruku sigurnosti pa će turistički radnici biti u vrhu prioriteta. Također će biti obuhvaćeni i pomorci i drugi”, dodao je.

Komentirajući prozivke i inicijativu oporbe za njegovim opozivom, rekao je:

“Ne bih se odgovorno ponio da najbliže suradnike nisam pitao je li to istina i što oni misle o mom radu. Legitimno je pravo oporbe prozivati me iako mislim da će u konačnici građani i pacijenti procijeniti moj rad. Nemam ništa protiv toga, ali ekstremna briga oporbe za zdravstveni sustav sad me čudi. Imali su prilike pokrenuti stvari na bolje, to se nije dogodilo. Reforme u zdravstvu su nužne, od početka to naglašavam. Sustav nije održiv. Spreman sam provesti reforme ako dobijem povjerenje premijera.

Nisam opterećen ministarskom pozicijom. Neki spominju moju ministarsku plaću, no ona je manja nego liječnička. Ovo je težak rad, ali spreman sam nastaviti i dalje.”

Dodao je da u ovom trenutku osjeća da ima podršku Vlade i premijera, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike