3.5 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Vraćenim migrantima Srbija mora dati 1000 €

Vraćenim migrantima Srbija mora dati 1000 €

Ustavni sud Srbije donio je odluku prema kojoj je postupkom vraćanja 17 migranata iz Afganistana natrag u Bugarsku, tzv. pushbackom, srbijanska pogranična policija prekršila zakon i prava migranata. Sud je dosudio i odštetu od tisuću eura za svakog od migranata koji su tužili Srbiju zbog takvog postupka.

Migrante je pred Ustavnim sudom predstavljao beogradski odvjetnik Nikola Kovačević. Rekao je da se radi o iznimno važnoj presudi za Srbiju kojom se šalje jasna poruka državnim tijelima da moraju uskladiti svoju pograničnu praksu s domaćim i međunarodnim zakonodavstvom.

Riječ je o presudi koja je rijetko službeno priznanje da europske zemlje primjenjuju izbacivanje migranata što je kršenje zakona EU i međunarodnih zakona kojima se zabranjuje nasilno vraćanje ljudi u druge zemlje bez da se provjerilo pojedinačne okolnosti ili im se dozvolilo da zatraže azil. Migranti koji prolaze kroz zemlje Balkana na putu prema EU redovito svjedoče o nasilnim praksama pograničnih policija, službeni je stav uglavnom da takvih praksi nema, a dokazati tako nešto iznimno je teško, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike