Šest ranih znakova koji pokazuju da možda imate dugi covid

Dugi covid izaziva sve veću zabrinutost. Studije su utvrdile da se kod više od 50% pacijenata koji su imali blage i umjerene simptome covida-19 javljaju neke komplikacije šest mjeseci nakon infekcije. Stoga je važno pripaziti na znakove ranog upozorenja.

Što je dugi covid?

Neki pacijenti mogu imati simptome covida-19 mjesecima nakon početne dijagnoze, a to se naziva dugi covid. Neki pacijenti koji se bore s dugim covidom mogu imati oštećenja pluća, srca, bubrega ili mozga ili mogu dugotrajne simptome unatoč tome što na tim organima nisu uočljiva oštećenja.

Dugi covid postao je čest problem. Ovi dugotrajni simptomi mogu utjecati i na zdravstveno stanje i zdravlje pacijenata, ali i na njihovu mentalnu dobrobit. Prema istraživanju Ureda za nacionalnu statistiku u Britaniji, u kojem je sudjelovalo oko 20 000 ljudi, svaki peti pacijent koji je prebolio covid prijavio je simptome nakon pet tjedana i nakon 12 tjedana. Uz to, britanski tim istraživača otkrio je da je dugi covid učestaliji kod žena nego kod muškaraca.

Covid-19 je respiratorna bolest pa su stoga pluća izloženija oštećenjima. Virus SARS-CoV-2 može izazvati upalne promjene na plućima, što može negativno utjecati na plućna tkiva i vrećice, a to može dovesti do ozbiljnih dugoročnih učinaka na zdravlje pacijenata. Prema studiji Covid Symptom, koju je proveo tim britanskih istraživača, nekoliko je simptoma koji se mogu smatrati ranim znakovima dugog covida, a to su uporni kašalj, promukao glas, glavobolja, proljev, gubitak apetita i otežano disanje.

Rani znakovi upozorenja

Uporni kašalj – Covid-19 može uzrokovati kontinuirani kašalj, što može dovesti do iritacije i upale u respiratornom traktu. Kašalj izazvan koronavirusom može trajati tjednima ili mjesecima nakon infekcije, a često je popraćen kroničnim umorom, kognitivnim oštećenjem, dispnejom ili bolom.

Proljev – Covid-19 može ugroziti i probavno zdravlje, što uzrokuje proljev. Ovaj simptom je jedan od uobičajenih simptoma i ranih pokazatelja dugog covida.

Gubitak apetita – Osobe koje se oporavljaju od covida-19 mogu izgubiti apetit ili im hrana može postati bezokusna, čak i nakon što se oporave od bolesti.

Otežano disanje – Covid-19 može izazvati probleme s disanjem. Ako osoba pati od teškog oblika covida, mogu se javiti dugotrajne komplikacije.

Promukao glas – Covid-19 može izazvati i upalu grla te curenje iz nosa, što može dovesti do promuklog glasa.

Glavobolja – Ovo je još jedan od čestih i uobičajenih simptoma koronavirusa, a može biti i pokazatelj dugog covida.

Kod oboljelih od covida-19 mogu se javiti i neki drugi simptomi, navodi Times of India. Neki od najčešćih simptoma uključuju vrućicu, začepljen nos, umor, gastrointestinalni problemi i gubitak mirisa i okusa, prenosi N1.

Share This Article