32.7 C
Zagreb
Naslovnica Sport Frka je velika, Real i Barca lako se dogovorili: Moćni predsjednik Superlige...

Frka je velika, Real i Barca lako se dogovorili: Moćni predsjednik Superlige zaprijetio nacionalnim selekcijama

Florentino Perez i Joan Laporta brzo su složili oko Superlige. Ljuti rivali Real Madrid i Barcelona obično teško nalaze zajednički jezik oko bilo koje teme, ali kada je gusto, a čini se da je trenutačno baš tako, poglavito u pogledu financijske situacije, netrpeljivosti se lako zaboravljaju.

Budući da su blagajne sve praznije, nije trebalo puno vremena da Madriđani i Katalonci pronađu zajednički jezik.

„Nije mi bilo teško uvjeriti Laportu jer kada razgovarate s odgovornim ljudima, nema predomišljanja i povratka na staro“, kazao je Perez razgovarajući s Josep Pedrerolom u vrlo popularnoj španjolskoj nogometnoj emisiji El Chiringuito.

Osim što je predsjednik po mnogo čemu najvećeg kluba svijetu, Perez je i idejni pokretač Superlige, pa je logično da je izabran za predsjednika tog ekskluzivnog društva koje u inicijalnoj fazi ima 12 članova osnivača.

Perez je neprekidnog predsjednik Reala od 2009., ukupno 18 godina jer je bio predsjednik madridskog kluba i od 2000. do 2006., dok se Laporta vratio u Barceloninu fotelju prije nekoliko tjedana premoćno pobijedivši na izborima.

Laporta za vrijeme kampanje nije spominjao Superligu, dapače, nije bio baš voljan prihvatiti tu ideju, no kada je pobijedio na izborima, promijenio je mišljenje. Zatekao je Barcelonu u ogromnoj financijskoj krizi, situacija je praktički toliko teška da i nema previše izbora. Službeno je dug Barcelone narastao na 1 milijardu i 173 milijuna eura, a spekulira se i da je puno veći, neki spominju čak dvije milijarde.

“Barcelona prolazi kroz tešku krizu i Laporta zna da je ovo budućnost. Ekonomski ovo spašava sve, spašava nogomet “, kazao je Perez, koji je utvrdio da će nogomet, misleći na najveće klubove, umrijeti do 2024. i pokretanja novog formata Lige prvaka ako se nešto ne napravi.

Perez je, među ostalim, potvrdio da se Cristiano Ronaldo neće vratiti u Real.

“Jako ga volim, dao nam je puno, ali to više nema smisla.”

Što se tiče kapetana Reala Sergija Ramosa i produljenja njegova ugovora, Perez je bio nejasan. Štrecnuo se na to pitanje.

“Tjerate me da napustim intervju“, našalio se Perez.

„U jako smo lošoj situaciji i nitko nam ne poklanja novac, stoga moramo biti realni, svi smo u jako lošoj situaciji. Nisam rekao da neću nastaviti. Trenutačno vidim način kako da zatvorimo sezonu, a za dalje ćemo tek vidjeti, ovisno kako će se stvari razvijati.”

Je li Ramos pristao na desetpostotno smanjenje plaće.

„Za prošlu godinu jest. Možemo li sada prijeći na druga pitanja?“ nasmijao se.

Je li Ramosov slučaj povezan s još jednim galaktičkim pojačanjem? Hoćete li dovesti Kyliana Mbappea?

„Real treba promjena s vremena na vrijeme. Puno toga smo osvojili u mojem mandatu, ali stvari se mijenjaju jako brzo. Moramo se brzo prilagoditi novom vremenu kako bi zadržali poziciju i oživjeli snove. Činim sve da Real ne izgubi teško stečenu poziciju. Ove godine trebali smo uprihoditi 900 milijuna eura, a na kraju će ispasti 600 milijuna. No Real je bio blizu financijske propasti i 2000. pa sam ga uspio podići.“

Perez kaže da želi što prije pokrenuti Superligu.

„Ako se dogovorimo s UEFA-om, onda već u kolovzu. Ako ne, onda iduće godine.“

Real, Barcelona i Atletico igrat će Superligu. Kamo će ostali španjolski klubovi?

„Neka naprave svoju ligu. U Europi ima puno klubova, mogu oformiti jako natjecanje. Mnogi klubovi žele promjene jer ćemo inače svi propasti.“

Perez je progovorio o plaćama igrača koje su dosad zauzimala najveći dio proračuna. Očito je da će se udio smanjiti.
„U novom projektu 55 posto proračuna odlazilo bi na plaće igrača. Imamo problema sa sponzorima, ni njim posao ne cvjeta, moramo ih shvatiti. Moramo obaviti ozbiljan pedagoški razgovor s igračima.“

Tko će suditi Superligu?

„Samo najbolji suci, moraju biti odabrani po najstručnijim kriterijima.“

Predsjednik Reala da se utakmice moraju skratiti.

„Mladima je to predugo, nemaju strpljenja. Moramo nešto učiniti kako bi ih zadržali uz nogomet.“

Perez tvrdi da najveći klubovi zapravo najmanje profitiraju.

„Ne možemo održati sustav u kojem je Barcelona na rubu propasti, a da manji klubovi bilježe suficite. Ne održivo je da šest najvećih engleskih klubova gubi novac, a da ostali zarađuju. Ako najveći klubovi propadnu, kome će manji klubovi prodavati igrače? Sve je to povezano“, tvrdi Perez.

Zašto je dogovor o pokretanju Superlige pao baš u travnju, na vrhuncu sezone?

„Složili smo se vrlo brzo. Situacija nas je natjerala na brzu akciju. Svi su rekli da im prijeti nestajanje ako se nešto hitno ne napravi.“

Možda je najintrigantnije pitanje to hoće li igrači iz Superlige igrati za reprezentacije. UEFA je zaprijetila izbacivanjem s velikih natjecanja. Je li gotovo s popuštanjem igračima?

„Hoćemo li ih prepuštati reprezentacijama? Moramo puno toga promijeniti, ima previše utakmica. Istina je da ljudi i ne znaju za što se neke utakmice igraju, i tko je uopće tu pobjednik. Nema smisla takve utakmice igrati s našim igračima. Moramo nešto promijeniti.”

Perezove riječi zvuče kao izravna prijetnja nacionalnim selekcijama. Vjerojatno je ovdje mislio na utakmice u Ligi nacija i prijateljske jer je poslije naglasio da se njihovi igrači ne moraju bojati UEFA-inih sankcija.

„Oni prijete, ali igrači mogu biti mirni, jer prijetnje se neće ostvariti. Ali oni koji upravljaju, koji su monopolisti, a to je UEFA, moraju biti transparentni. UEFA nema dobar imidž, ne želim spominjati stvari koje su se događale u UEFA-i, ali to mora biti dijalog i ne prijetnje. Oni su predstavili format koji nitko ne razumije i kažu da će početi 2024. Ma, do 2024. svi smo mrtvi. Oni moraju znati da postoje klubovi koji su već izgubili stotine milijuna i više ne mogu tako“, zaključio je Perez, piše Gol.hr

Najnovije

Još iz rubrike