22.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Otvoreno HRT-a: Vodi li Putinova politika u nove sukobe

Otvoreno HRT-a: Vodi li Putinova politika u nove sukobe

Ruska vanjska politika, opasna situacija na istoku nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedio mobilizaciju pola milijuna vojnika, opasnost novog rata zbog napetosti između Rusije i Ukrajine, reakcije SAD-a i EU, budućnost američko-ruskih odnosa nakon što je američki predsjednik ruskog nazvao ubojicom i uveo oštre sankcije i što stoji iza diplomatskog rata Praga i Moskve teme su večerašnje emisije Otvoreno.

O tome su s urednikom i voditeljem Damirom Smrtićem razgovarali: Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, Sveučilište u Puli, Jan Ivanjek, vojni analitičar, Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar i bivši veleposlanik RH u Moskvi i Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, Veleučilište Velika Gorica.

– Rusija iskorištava situaciju provođenja iza manjih vojnih vježbi koje su dovele do mobilizacije koje su dovele do mobiliziranja velikog broja vojnika, prema zadnjim ruskim informacijama, riječ je o 260 tisuća vojnika, a one su uvod u veliku vojnu vježbu Zapad 21 krajem godine. Nisu sve postrojbe angažirane u svojim bazama, mnoge su dulje zadržane na terenu. na samom Krimu ima preko 30-40 tisuća ruskih vojnika, tamo su razmješteni vrlo jaki obrambeni sustavi, protuzračni i protubrodski jer Krim je ključ kontroliranja Crnog mora, rekao je Ivanjek.

Dodao je kako, osim što Rusija raspoređuje svoje ratne brodove u Crnom moru ima i neprestane izvidničke letove.

– Ukrajina, s druge strane ima 60-70 tisuća vojnika na liniji kontakta sa separatistima i ta puškaranja traju već tjednima. Postoji lagani korak eskalacije ali ne izgleda trenutno da je na zapaljenju bureta baruta. Ne možemo trenutno reći da će odmah krenuti divizije iz Rusije u Ukrajinu. Možemo to vidjeti i po tome kako su konfigurirane ruske snage. Rusija sa svojim snagama na granici su Ukrajinom i dalje se oslanja na taktičkim bojnim grupama, a to su manje formacije koje su samodostatne, ali nisu baš optimalne za frontalne napade. One su se tijekom rata u Ukrajini pokazale dobrima i vrlo fleksibilnima, ali to nije nešto s čime se kreće u rat. Njima u nekoj lokaliziranoj, dobro uvježbanoj bitci možete donijeti prevagu, dok ostatak vremena se oslanjate prvenstveno na lokalne snage. Ovo je definitivno najveći stupanj koncentracije ruskih snaga na ukrajinskoj granici, a da li će se još povećavati ili će se smanjivati broj ruskih vojnika, to ćemo vidjeti. planovi koje je Rusija prezentirala govore da će se ruski vojnici uskoro početi vraćati u svoje vojarne, vidjet ćemo hoće li se to dogoditi, zaključuje Ivanjek.

Ogorec smatra da ovo što se trenutno događa je samo vježbanje mišića, pokazivanje čvrstoće i snage te zveckanje oružjem.

– Bez obzira kako god to izgledalo, zveckanje oružjem nikad nije dobro izgledalo. Situacija na tom prostoru usložnjava se. Nadajmo se da neće eskalirati u nekakav sukob. Hoće li biti poteškoća sa separatistima u Donbasju gdje rat zapravo nikad nije ni završio, hibridni rat vodi se jedno poprilično dugo razdoblje. takav rat uključuje gotovo sve akcije i konvencionalne, i informatičke, i praktično je svih sedam godina koliko traje, ostalo u istom stupnju napetosti. jesu bili pregovori u Minsku, ali koliko vidim, zasada se ne vide rezultati tih pregovora, rekao je, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike