Neizvjesna sezona: Privatni iznajmljivači su u velikim problemima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Smještajni kapaciteti u predsezoni ostali su prazni. Gosti se još uvijek iščekuju, a upiti i rezervacije za sezonu ipak ohrabruju.

– Izrezervirano je sve do kraja rujna, ali hoće li s obzirom na ovu situaciju turisti moći doći – to ćemo vidjeti, kaže Joško Jurić, iznajmljivač iz Primoštena.

A otkazivanje rezervacija u zadnji trenutak stvara im veliki problem. Prošle godine vlasnici obiteljskoga smještaja ostvarili su polovinu prosječnih prihoda, a rate kredita kao i porez na dohodak za iznajmljivanje i dalje stižu.

– Mi smo već dobili zaduženje poreza na koji već ide kamata ako se ne plati prvi kvartal, kaže Jurić.

Subvencioniranje kredita i otpis ovog poreza zasad se ne spominju, dok bi turističke pristojbe i članarine trebale biti smanjene. Pomoć države i lokalne samouprave očekuju.

– Da se smanje ti nameti u skladu s onim koliko nam padaju prihodi i da se na taj način zadrže iznajmljivači u tome poslu te da se zadrži taj dotok tih davanja i prihoda koje su oni uplaćivali u državni proračun, kaže Kristijan Perković, dopredsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK.

Jer mnogi objekte prodaju i povlače se iz posla – u Šibeniku njih 14 posto, pa gradska turistička zajednica pomaže različitim akcijama.

– Sad konkretno ćemo krenuti s akcijom u sklopu koje ćemo sufinancirati profesionalnog fotografa koji će raditi fotografije apartmana. Imat ćemo još jednu akciju potpore za stanovnike i iznajmljivače u staroj gradskoj jezgri što se tiče zamjene stolarije, kaže Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

Predsezona je izgubljena, što će biti u glavnoj, ponajviše će ovisiti o epidemiološkoj slici cijele Europe, piše HRT.

Share This Article