10.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Muke mljekara: Velika ulaganja, puno rada, niska cijena mlijeka, manjak radne snage

Muke mljekara: Velika ulaganja, puno rada, niska cijena mlijeka, manjak radne snage

Farma krava u Biskupiji. Oko 70 grla – posla je preko glave, a 500 litara mlijeka dnevno zasad ima sigurnog otkupljivača.

– Ljudi su fer i korektni, plaćaju kako treba plaćati, zadovoljan sam s otkupom. A treba li cijena biti veća, trebala bi po našoj proizvodnji, rekao je Milivoj Manojlović iz Biskupije.

A on ulaže – ne samo novac već i povjerenje. Pa tako ostade bez 230.000 kuna. Dug sad star godinama – no peče ta rana jednako i danas.

– To su veliki novci. Prodavao sam mlijeko, a nisu mi plaćali po dva, tri mjeseca. Tada sam imao kredite po 3.000 kn mjesečno, govori.

Ista priča i na obiteljskoj farmi Bojčić u Ružiću.

– Odugovlačili su po 4 mjeseca, pa su plaćali djelomično. Govorili su da su i njima dužni, najvjerojatnije je tako i bilo, a meni su ostali dužni 73.000 kn, govori Damira Bojčić iz Ružića.

Nekad uspješna mljekara otišla je u stečaj. Preuzima je stečajni upravitelj. Pravo na povrat duga imaju oni koji su se javili na vrijeme.

– Kada je stečajni postupak otvoren, vjerovnici imaju rok od 60 dana da prijave svoje tražbine stečajnom upravitelju. Bilo koji vjerovnik koji to svoje pravo nije ostvario, više nema mogućnosti za naknadno namirenje, objasnio je stečajni upravitelj Ivica Matas.

A nitko od malih mljekara, tvrde, nije ni znao za stečaj.

– Što se tiče samog otvaranja stečaja stečajnih postupaka, to je sve objavljeno i oglašeno na e-oglasnoj ploči sudova. To je javna i dostupna stranica Ministarstva na kojoj se može pratiti i po nazivu i po OIB-u nekog stečajnog dužnika da li je otvoren stečaj ili ne, dodao je Matas.

Poduzeće je gotovo – bit će brisano iz sudskog registra, no na istom mjestu mljekara i dalje radi.

– Reklama stoji, kada se ide u Šibenik, na mljekari stoji I-pak. Bili smo kod vlasnika, ali ne želi razgovarati, dodala je Bojičić.

Ako je mljekara otišla u stečaj – tko to i kako i dalje radi u istom prostoru s istom reklamom. Pitanje za bivšeg vlasnika I-paka.

– Piše I-pak, ali nije mini mljekara nego se zove sirana, rekao je Ivan Petrović, bivši vlasnik I-paka.

A zašto su novom vlasniku uspomene važne? Zato što je riječ o njegovoj obitelji. Na istom mjestu pod malo drugačijim nazivom – rade isto.

– Žao mi je što je došlo do prestanka proizvodnje odnosno mlijeka jer trud od 20 i nešto godina koji sam ja uložio zajedno s mojom obitelji, nisam htio da propadne. Moja djeca su odlučila otkupiti ugovor, vidjeli ste da je dug od 4 milijuna kuna, odlučili ostaviti sve svoje i pokušati ponovno raditi, dodao je Petrović.

Zgrada sirane, opterećena hipotekom, nikad nije bila vlasništvo tvrtke koja je završila u stečaju – već privatno. Promijenila je tijekom godina 4 vlasnika, da bi sad opet bila u vlasništvu obitelji Petrović. Manojlović od svog novca ne odustaje – tužio je vlasnika- no zasad mu sudski proces ne ide na ruku. Ostali nisu još spremni plaćati i sudske troškove, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike