9 C
Zagreb
Naslovnica Tech Hoće li se danas ispisati povijest? Sve je spremno za prvi let...

Hoće li se danas ispisati povijest? Sve je spremno za prvi let helikoptera na Marsu

NASA-in helikopter Ingenuity spreman je napraviti svoj prvi povijesni let. Ako se ne dogode neke nepredviđene okolnosti, Ingenuity bi se trebao vinuti u zrak nešto poslije 12 sati po hrvatskom vremenu.

Nažalost, nećemo odmah uživo moći pratiti taj let jer će podaci o letu do Zemlje putovati nekoliko sati. No u NASA-i su organizirali praćenje uživo događanja u kontrolnom centru Jet Propulsion Laboratoryja.

Tako ćemo barem moći vidjeti kako izgleda upravljati helikopterom koji se nalazi na drugom planetu, kad već ne možemo vidjeti sam let.

Podsjetimo, NASA je originalno planirala lansirati helikopter 11. travnja, ali let je odgođen kako bi se dodatno provjerili svi sustavi i kako bi inženjeri bili sigurni da će se Ingenuity zaista vinuti u zrak.

Tijekom kratkog leta planirano je da rover Perseverance snimi fotografije leta, prikupi dodatne podatke, preuzme podatke s helikoptera i sve to pošalje natrag na Zemlju kako bi znanstvenici mogli analizirati sve prikupljene podatke.

Koliko je ovo važan korak u istraživanju Marsa, pokazuje i činjenica da je riječi ohrabrenja uputio i holivudski glumac te bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike