32.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Državni tajnik Bašić: Reforma znači poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga, ne poskupljenje

Državni tajnik Bašić: Reforma znači poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga, ne poskupljenje

Pozicija ministra zdravstva je najnesigurnija, ne samo kod nas nego u Europi uoće, mi se fokusiramo na naše zadatke i budući napredak zdravstva, rekao je u emisji Hrvatskoga radija “U mreži Prvog” Silvijo Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Epidemilog NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” Branko Kolarić kaže da se o reformi govori već dugo, a “ovakve sanacije nisu način na koji se može organizirati zdravstveni sustav”.

– Od reforme očekujemo viziju što je naš zdravstveni sustav, koji su ciljevi. Najveći je zalogaj poslovanje bolnica i odnosi HZJZ-a i bolnica. Problem su i ljudski resursi koji je manje i o kojima se ne brinemo dovoljno. Nije se napravila ni informatizacija i digitalizacija. Da se s reformom čeka na stolu je nedopustivo, rekao je Kolarić.

Dravni tajnik Bašić uzvratio je da se s reformama ne čeka i da se poduzimaju koraci.

– Reforme zdravstva čekaju od nastanka Republike Hrvatske. Zdravstveni sustav je zastao u tranziciji od socijalizma, a naš zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu zdravstvenih djelatnika i pružamo jako dobru zdravstvenu uslugu s obzirom na uvjete u kojima se nalazimo, rekao je Bašić.

Leonardo Bressan, predsjednikom Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u Primorsko- goranskoj županiji ne zna od kuda podatak ministru Berošu da liječnici primarne zaštite zagušuju hitni medicinski sustav. Vjeruje da ministru Berošu dostavljaju krive podatke “ili ih on ne gleda tamo gdje su zapisani – u centralnom zdravstvenom informatičkom sustavu”.

– Ti su podaci za prošlu godinu u Statističkom godišnjaku HZJZ-a i možemo vidjeti da je istina na potpuno drugoj strani. Prošle su nam se godine za medicinsku skrb pacijenti obratili oko 42,5 milijuna puta. U našim je ordinacijama kliničkih pregleda izvršeno 9,5 milijuna što je na razini izvršenih pregleda u specijalističkoj konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti. Beznačajna je brojka ljudi koje smo upitili na hitan bolnički prijam – ispod 3% svih pregledanih ili konzultiranih pacijenata, kazao je Bressan.

Naglašava da je već u 11. mjesecu prošle godine upozorio da zbog zaostajanja u praćenju kroničnih bolesti prijeti pogoršanje stanja kroničnih bolesnika pa i smrtni slučajevi.

– Nitko u Ministarstvu nikada nije optužio kolege, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osobito jer je ona temelj načela zdravstvene zaštite u RH. Mi se upravo trudimo da primarnoj zdravstvenoj zaštiti vratimo dignitet koji bi trebala imati i koncipiramo princip da se velika većina pregleda radi upravo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ovdje je, po meni, problem samo paušalno izvučen dio izjave koja je temeljena na pritužbama građana i ravnatelja domova zdravlja koje dobivamo u Ministarstvu, kazao je državni tajnik Bašić. Disfunkcionalnosti na koje se ukazuje odnose se na pojedince u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dodao je Bašić.

– Cijeli je niz rješenja koje je struka ponudila za probleme, još od ministra Ostojića. Minimalni dio je prihvaćen kad je na mjesto došao ministar Varga, nakon toga je sve zaustaljeno, ne znam zašto. Očito je da se nema hrabrosti dovesti stvari u red jer je činjenica da ministar koji se uhvati u koštac sa sređivanjem sustava, gubi mandat, kazao je Bressan.

– Reformu nije lako provesti, ali pitanje zdravstvene zaštite je od izrazito visokog značaja. Bolje bi bilo da građanima zdravstvena zaštita bude što dostupnija i što bliža njima, kao što je služba za mentalno zdravlje, naprimjer, kazao je Kolarić. Veliki problem je i financiranje zdravstvenog sustava dodao je.

– Znam da postoje reforme na papiru, ali treba ih i provesti, što nije lako. Za to treba konsenzus i sustava i struke i snažna politička volja da se to napravi, kazao je Kolarić.

– Građani moraju biti svjesni da oni ne bi trebali osjetiti reforme, osobito ne financijski. Reforme znače poboljšanje kvalitete usluga.

Najnovije

Još iz rubrike