12.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Najmlađi korona pacijent u Srbiji: Beba stara sedam dana završila na respiratoru

Najmlađi korona pacijent u Srbiji: Beba stara sedam dana završila na respiratoru

U Kliničkom centru u Nišu u Srbiji nalazi se četverogodišnji dječak koji se zarazio koronavirusom. Dječak ima urođenu bolest pluća i priključen je respirator, prenosi Blic.

Ravnatelj kliničkog centra Zoran Perišić kazao je da je stanje djeteta nepromijenjeno i da su, zbog problema s disanjem, dječaka morali priključiti na respirator.

“Dijete je na respiratoru, ima problema s disanjem. Ima urođene bolesti koje su dovele do toga, ima bolesti pluća, to ga je uvelo u problem da ne može spontano disati. Djeca inače slabo toleriraju maske za invazivnu ventilaciju, pa je bolja opcija da se muskulatura relaksira stavljanjem na respirator”, rekao je Perišić.

Nažalost, četverogodišnji dječak iz okolice Niša nije jedino dijete koje je priključeno na respirator. Na odjelu neonatologije u Kliničkom centru u Kragujevcu, zbog komplikacijama uzrokovanim Covidom-19, na respirator je priključena i beba stara sedam dana.

Dragana Savić, liječnica iz Pedijatrijske bolnice, kazala je kako beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Novorođenče je testirano pozitivno na Covid-19 trećeg dana, a bolest je na njega prenijela majka koja je bila pozitivna.

Načelnik Bolnice za pedijatriju “Dr. Olga Popović Dedijer” prim. dr Vojislav Lekić kazao je da je u drugim dijelovima svijeta bilo slučajeva beba oboljelih od Covida-19, no u ovom dijelu ovo je prvi registrirani slučaj, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike