27.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Ministarstvo dalo posao tvrtki koju je osječka bolnica 2016. htjela tužiti: Gubili...

Ministarstvo dalo posao tvrtki koju je osječka bolnica 2016. htjela tužiti: Gubili smo silni novac

Nakon što je u javnost procurilo da je propalu platformu cijepise.zdravlje.hr radila tvrtka Cuspis u vlasništvu Vinka Kojundžića, raspetljava se klupko oko te tvrtke koja godinama surađuje s Ministarstvom zdravstva.

Kako je iz Ministarstva u petak priopćeno, Cuspis je za platformu dobio iznos od 196.000 kuna, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr koja je integrirana sa servisom za provjeru statusa osigurane osobe. Cijeli posao platforme CijepiSe košta 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om, a taj novac dijeli se na tri tvrtke koje rade na njoj. Cuspis je trebao dobiti ukupno 600 tisuća kuna plus PDV.

U Ministarstvu su u petak istaknuli i kako je Cuspis certificiran proizvođač programske podrške te da na području informatizacije zdravstva kontinuirano rade već više od 15 godina. Međutim, prema iskustvima drugih iz sustava hrvatskog zdravstva ta suradnja nije bila baš zadovoljavajuća. Dokazao je to Klinički bolnički centar Osijek koji je u listopadu 2016. godine prestao koristiti Bolnički informacijski sustav (BIS) tvrtke Cuspis koji im je prodao Vinko Kojundžić. Tada je o tome obaviješteno Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Sustav je bio loš, spor, s mnogo zastoja zbog čega su trpjeli zaposlenici, ali i pacijenti. – BIS tvrtke CUSPIS je u anketi provedenoj prije nekoliko mjeseci među djelatnicima KBC-a Osijek u velikoj većini slučajeva ocijenjen kao nezadovoljavajući program koji ne ispunjava svoju ulogu. Višesatni zastoji programa u cijeloj bolnici dogodili su se u više navrata, a kraći prekidi bili su svakodnevica, kao i prekidi na pojedinim odjelima, zbog čega su djelatnici bili prisiljeni upisivati bolesnike u tekst procesoru i naknadno evidentirati podatke, a nerijetko su se podaci o upisanim bolesnicima gubili ili bili trajno izgubljeni.

Prema ugovoru, sustav je trebao podržavati servise HZZO osigInfo, eUputnice i eNalaz, a realizacija tzv. crvenih uputnica bila je samo tri, a u drugim bolnicama redovito oko 90 posto. Sve navedeno je rezultiralo vraćanjem računa od strane HZZO-a i povezanim gubitkom prihoda. Troškovi i gubici proistekli iz postojećeg sustava tvrtke Cuspis, kao i anketni upitnik koji je proveden među djelatnicima KBC Osijek obvezuju Upravu na promjenu informatičkog sustava – priopćeno je tada iz osječke bolnice.

Tvrtka Cuspis je svoj sustav ugasila 3. listopada 2016. ujutro, a već u podne istog dana pušten je u rad novi BIS. Već u prvim danima korištenja novog BIS-a uočena je veća funkcionalnost, responsivnost i lakši rad na svim radilištima KBC-a Osijek, objavila je tada bolnica.

– Bili smo nezadovoljni dosadašnjim sustavom jer nije imao modul za fakturiranje računa i gubili smo silni novac. Prema procjenama, samo u devet mjeseci ove godine izgubili smo na participacijama 611 tisuća kuna, a primjerice povlačenje crvenih uputnica bilo nam je na razini od samo tri, a u drugim je zdravstvenim ustanovama 98 posto. Zato se unos obavljao ručno, zbog čega smo djelatnicima plaćali prekovremeni rad, a Kojundžić nije ni jednog trenutka uzeo bazu lijekova kako bi se fakturiranje moglo evidentirati.

Zbog toga smo išli u kupnju sustava za fakturiranje, i to prema propisima o javnoj nabavi, i to je riješeno – rekao je tada dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja bolnice’.

– Četiri godine bili smo žrtve lošeg eksperimenta, zbrajamo gubitke i razmišljamo o tužbi protiv Cuspisa – dodao je tada dr. Kopić, piše Večernji.

Od najpopularnijeg ministra do fotelje koja se klima, hoće li ministar Beroš ostati na funkciji? Češlja se i nabava skupih CT uređaja

USKOK istražuje aferu Cijepise?

Otkriveno tko je dobio milijunski posao izrade platforme Cijepise. Pritom su se služili besplatnim alatom koji koriste i blogeri?

Ministarstvo konačno objavilo stavku po stavku tko je što radio na platformi Cijepise, otkrili i koliko svaki posao košta te koliko će zapravo dobiti Cuspis

Ericsson Nikola Tesla nije sudjelovao u izradi cijepise.zdravlje.hr

Najnovije

Još iz rubrike