8.7 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Češke vlasti protjerat će 18 ruskih diplomata: Sumnjaju da su sudjelovali u...

Češke vlasti protjerat će 18 ruskih diplomata: Sumnjaju da su sudjelovali u eksploziji spremišta streljiva

Češka će protjerati 18 ruskih diplomata zbog sumnji da su ruske obavještajne službe sudjelovale u eksploziji skladišta streljiva 2014. godine.

Češka je članica NATO-a i EU-a, a ova protjerivanja pokrenulo su njezin najveći sukob s Rusijom od kraja komunističke ere 1989. godine, piše Reuters.

Češki postupci mogli bi potaknuti Rusiju da razmisli o zatvaranju veleposlanstva Češke u Moskvi, sugerira diplomatski izvor kojeg navodi ruska novinska agencija Interfax.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da postoji “osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU u eksploziju skladišta municije na području Vrbetica”.

Američko veleposlanstvo u Pragu priopćilo je na Twitteru da Washington “stoji sa svojim nepokolebljivim saveznikom, Češkom. Cijenimo njihovu značajnu akciju nametanja troškova Rusiji zbog njezinih opasnih akcija na češkom tlu”.

Vršitelj dužnosti češkog ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je da će 18 članova osoblja ruskog veleposlanstva biti naloženo da napuste veleposlanstvo roku od 48 sati, prenosi RTL.

Najnovije

Još iz rubrike