Ribolovni rekordi: Naj som

Foto: facebook

Som je, nema sumnje, najveća slatkovodna riba, koja živi u europskim vodama. Naraste i do 200 kg težine, pa i više. No, prosječni ulovi u vodama su oko 20 kg težine, a dokumentirano najveći primjerci, za koje se pouzdano zna bili su teški oko stotinu kilograma.

Kažu da u velikim rijekama Rusije, pa i delti Dunava ima primjeraka težih od 200 kg. Priča se da može narasti i do 300 kg težine i biti dug do 4 metra. No, to su neprovjerene i nedokumentirane priče. U našem okruženju najvećeg soma do sada, koliko se zna, ulovio je 1938. na Dunavu ribar iz Zemuna Franjo Bihler. On je krajem travnja 1938. na ušću Save u Dunav, kod malog Konjskog otoka na postavljenog kedera ulovio soma teškog 138 kg. Najteži som ikad viđen na ovim prostorima imao je 152 kg, a pronađen je mrtav 1945. kod Beljarice iznad Zemuna, također na Dunavu. Neprovjereni podatak je da je 1958. na Kazuku kod Apatina, u ribarsi alat „bubanj“ ulovljen som od 208 kg. Isto tako je nepouzdana i priča, koja se u literaturi često spominje, da je jedan alas na Odri ulovio soma teškog čak 400 kg i dugačkog oko pet metara.

U sportskom ribolovu (štapom i udicom) love se daleko manji primjerci somova. No, ribolov na soma je bio i ostao za mnoge ribolovce veliki izazov. Dapače, brojna vojska ribolovaca specijalizirala se upravo za ribolov na soma odnosno stalno su u potrazi za novim rekordima, kako bi ulovili još većeg i pomakli svoj ili nacionalni odnosno svjetski rekord. Za ribolov soma razvila se cijela industrija u proizvodnji teškog pribora, štapova i rola, najlona, udica i popratne opreme, kako bi se mogli savladati sve veći i veći primjerci. U potrazi za velikim somovima ribolovci obilaze vode svijeta. Najomiljenije svjetske destinacije za ribolov soma su rijeke Ebro u Španjolskoj, Poe i Minncio u Italiji, Rajna u Njemačkoj, Dunav (pogotovo u delti)…

Upravo je u rijeci Poe 2015. ulovljen aktualni svjetski rekord (ulovljen an sortski način – štapom i udicom) – som težak 127 kg. To je službeni IGFA (Interntaional Game Fishing Association) rekord. IGFA je međunarodna organizacija koja, po strogim pravilima (glede pribora i načina na koji je riba ulovljena), vodi svjetske liste ribičkih rekorda. Njezini podaci su pouzdani. Ulovili su ga braća Dino i Dario Ferrari, koji su inače specijalizirani za ribolov na krupne somove i cijelu godinu, kao promotori jedne talijanske ribolovne firme provode u ribolovu testrajući somovski pribor diljem Italije i Europe.

I hrvatski ribolovci se mogu pohvaliti kapitalnim ulovima somova kojih kod nas posebice ima u rijekama Savi, Dunavu, Kupi, Dravi…, te u Vranskom jezeru, kao i u jezerima Mlinac, Finzula, Šoderica kod Koprivnice, itd. Rekord Hrvatske još uvijek drže Zvonimir Huber, koji je 2016. u Dunavu upecao soma teškog 103 kg i Neven Gvozdanović, koji je 2019. u jezeru Lapovac ulovio soma isto teškog 103 kg.

Što se tehnika ribolova tiče som se može loviti na prirodne i umjetne mamce. On je doduše svežder (i „čistač“ voda od strvina), ali najradije u prirodi poseže za drugom ribom. Od prirodnih mamaca u ribolovu se najčešće koriste veliki „kederi“ – žive ribe (babuška, bodorka, klen i sl.), te gliste, durbaheri, pijavice, itd. Posljednjih desetak godina pojavile su se i posebno izrađene somovske „boile“ za ribolov, posebice omiljene na Ebru. Na prirodne mamce som se lovi najviše tzv. statičnim – „čekajućim“ tehnikama ribolova, dosta grubim i snažnim priborom, s udicom i mamce postavljenim na dno ili iznad njega (bez plovka) i plovakroškim tehnikama.

Ribolov bućkom i bućkanjem posebna je priča. Ova, u stvari stara alaska tehnika ribolova soma, iz čamca, u Hrvatskoj spada među sportske tehnike. Na ovaj tradicionalni način ribolova soma održavaju se i natjecanja, pa i međunarodna od kojih je jedno od najpozantijih „Zlatna bućka“ na Dunavu, u Kladovu u Srbiji.

Od umjetnih mamaca koristi se raznovrsni arsenal, većih varalica, uglavnom većih i težih žlica, voblera i silikonaca (shed varijanti). Umjetnim mamcma som se lovi u pokretu – pretraživanjem vode spineraškim srednje teškim i težim blinkeraškm priborom, bilo s obale bilo iz čamca.

Lovostaja na soma počinje 16. travnja i traje do 15. lipnja. Na Dunavu nema zabrane ribolova na soma. Vrijeme uoči mrijesta i početka lovostaja, mnogi ribolovci smatraju jednim od najboljih perioda u godini za ribolov na ovu zanimjivu ribu dna, koja se u određenim vremenskim periodima i dobu godine (ljeti, za grmljavine npr.) diže i u gornje slojeve vode, sve do površine gdje tada halapljivo uzima mamac.

Siniša Slavinić Hrvatski glasnik

Na slici:

Foto: facebook

Aktualni svjetski rekord – som težak 127 kg, ulov braće Ferrari, ulovljen je u rijeci Poe

Ribolovni rekordi: Najveći uhvaćeni šaran na svijetu

Ribolovni rekordi: Najveći uhvaćeni šaran na svijetu

Share This Article