20.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Od najpopularnijeg ministra do fotelje koja se klima, hoće li ministar Beroš...

Od najpopularnijeg ministra do fotelje koja se klima, hoće li ministar Beroš ostati na funkciji? Češlja se i nabava skupih CT uređaja

U borbi protiv koronavirusa ministar Vili Beroš je od najpopularnijeg ministra došao do fotelje koja se klima. Premijer Andrej Plenković danas, znakovito, šuti o tome uživa li ministar njegovo povjerenje. Sam Beroš smatra da uživa, a uključio se u sve i predsjednik države koji smatra da je Beroš tu da ga se potroši.

Na dan kada je pola vlade na čelu s premijerom u Zagrebu davalo podršku HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika ministar Beroš obilazio je riječku bolnicu.

“Vjerujem da imam podršku premijera, sve što radim, radim na dobrobit hrvatskog zdravstvenog sustava, hrvatskog pacijenta i od početka svoje krize usmjeren samu tom smjeru”, rekao je.

Ide li i Vlada u istom smjeru – premijer Plenković danas nije bio voljan odgovoriti. Pa je umjesto znakovito šutljivog premijera svoje viđenje odnosa unutar HDZ-ove vlade dao razgovorljivi predsjednik, Zoran Milanović.

“Gospodin Beroš očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši i baci sa strane što će mu se i dogodit, žao mi je zbog toga jer ušao s dosta emocija, možda i malo previše entuzijastično u nekim stvarima, a da nije shvatio s kim ima posla”, komentirao je Milanović.

Ministar Zdravko Marić, nakon što je na sjednici odbora za zdravstvo apostrofirao najveće probleme, danas se srdačno pozdravio s bivšim ministrom tog resora, ali o radu aktualnog nije imao što za dodati.

”Puno sam rekao! Dosta sam rekao”, izjavio je Marić.

Ima i rječitijih oko stranačke potpore Viliju Berošu – poput ministrice Brnjac i ministra Ćorića.

Pitanje podrške ministru, koji je prije godinu dana bio najpopularniji član Vlade, glasno se postavlja zbog problema s aplikacijom CijepiSe. Pa je tako jučer ujutro ministarstvo demantiralo medijske napise o sumnjama na pogodovanje u izradi te platforme. I reklo da tri tvrtke zajedno rade na rješavanju. Onda su nakon nekoliko sati dvije tvrtke rekle – ne, ne radimo. Da bi na kraju ministarstvo reklo – ma ipak svi rade zajedno. Ministar danas pojašnjava neki rade, neki će tek raditi na tome.

“Jedna od firmi je rekla da do sada nije sudjelovala u izradi jer njezin cilj dolazi na kraju”, objasnio je Beroš.

Pitanje javne nabave za platformu cijepi se sada je pod povećalom USKOKA. Koji to ne želi potvrditi, ali ni demantirati. No kako doznaje Dnevnik Nove TV – češlja se i niz drugih javnih nabava.

“Kao ministar mogu biti zadovoljan što institucije rade svoj posao, nije prvi slučaj da institucije ulaze u pojedina ministarstva i evaluiraju situaciju jer je potrebno i nužno jer će se pokazati da je sve što je bilo putem javne nabave bilo adekvatno i međutim iako to ne znam da li mogu komentirati, mislim da se ova istraga ne odnosi na ove slučajeve nego neke ranije”, rekao je Vili Beroš.

Dok USKOK češlja dokumentaciju, zapinje i u operativi. Puno zamjerki Berošu od liječnika obiteljske medicine. Posljednja u nizu je slanje previše pacijenata na hitnu.

“Malo je reći da nas je naljutio, prvenstveno nas je jako uvrijedio, ali je to pokazatelj vrlo opasnog nerazumijevanja sustava zdravstvenog čijem je na čelu”, objasnio je Leonardo Bressan iz KOHOM-a.

No, sve se glasnije postavlja pitanje hoće li i koliko još Beroš na tom čelu i ostati jer ozbiljne prigovore na njega imaju i državni tajnici te pomoćnici.

Puno je nelogičnosti oko trošenja novca u zdravstvu kao i samih visokih troškova, a jednu je temu načeo ministar financija Zdravko Marić na sjednici odbora za zdravstvo kada se zapitao kako je došlo do ekstremnih troškova za posebno skupe lijekove. Upravno vijeće HZZO-a odlučuje o tome koji će lijekovi doći na listu. U tom vijeću sjede i predstavnici farmaceutske industrije, kao i predstavnici dobavljača kojima je u interesu da se što više lijekova nađe na listi jer jamči dobru zaradu. Godine 2016. na lijekove je potrošeno oko 600 milijuna kuna, a samo ove godine 2,5 milijarde kuna.

Nadalje, u pojedinim KBC-ovima u zemlji napravljeni su izvidi na kojima se provjeravala dokumentacija javne nabave. Kada bi se otkrila informacija koje su tvrtke poslovale s Ministarstvom zdravstva, možda bi se odagnale i sumnje u postojanje političko-financijsko-interesne umreženosti.

Trebali bi također postojati jasno komunicirani kriteriji tko odlučuje o potrebama za nabavku skupe medicinske opreme te koja oprema konkretno treba pojedinim ustanovama. Kako neslužbeno doznaje reporter Ivan Čorkalo, predmet istrage u pojedinim bolnicama su nabavka skupih CT uređaja te, konkretno, iz 2019. godine nabava automatskog biokemijskog katalizatora. U svim se tim procesima javne nabave pojavljuju imena istih poduzeća te bi na ta pitanja Vili Beroš trebao dati odgovor jer on potpisuje ugovore, piše Dnevnik.hr

VIDEO Milanović se obrušio na glasnogovornika u HDZ-u: Ratni huškač o kojem je pisao i službeni list Vlade RH, takvima nema mjesta u politici

VIDEO Beroš u Rijeci: Od prvog dana mandata sam svjestan da sam kotačić u sustavu

Berošu kritike i iz Vlade: Ministar zdravstva mora raščistiti afere i dati plan reformi

USKOK istražuje aferu Cijepise?

VIDEO Plenković o snimci s Odbora za zdravstvo: Beroš je natuknuo otprilike, ali to nije točno. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva

Marić mislio da nema kamera na sjednici pa oprao Beroša zbog dugova: Teško mi je…

Najnovije

Još iz rubrike