28.8 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima...

Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, na ovim je mjestima najveći pritisak: Kad dođe toplije vrijeme, oni će vjerojatno kroz šumu…

Migranti i dalje svakodnevno pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku, a situacija se ne smiruje. Zahvaljujući dobroj opremljenosti policije, nadziru oko 40 kilometara granice samo iz novog centra u Korenici.

Jača pritisak migranata koji ilegalno pokušavaju ući zelenom granicom iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. U prošloj godini policija je spriječila više od 29 tisuća ilegalnih ulazaka u Hrvatsku.

Najveći pritisak je i dalje na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Ličko-senjsku policijsku upravu. Dodatan posao Hrvatskoj policiji zadaju kampovi koje vlasti Unsko-sanskog kantona i dalje podižu u neposrednoj blizini granice.

“Pokušavamo spriječiti nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku, s našim prisustvom. Kad dođe sad toplije vrijeme onda će najvjerojatnije oni kroz šumu, onda ćemo se mi prebacivati gore, imamo tu kamere koje nadziru taj dio i onda mi vidimo da su u blizini i dolazimo na to mjesto”, objašnjava Damir Kovačić, djelatnik postaje granične policije Korenica, vođa grupe za zaštitu granice.

Na crti razgraničenja s Bosnom i Hercegovinom danas je bio reporter Domagoj Mikić.

Danas je na vrhu Plješevice i dalje snijeg, ali i minus. U Bijelom polju je smještena jedna jedinica koja pomno prati svaki korak onih koji pokušavaju ilegalno ući u Hrvatku. S ovog mjesta službenici vide i do pet kilometara, a sve uz pomoć vrhunskog sustava.

Načelnik PGP Korenica, Goran Matijević, otkrio je da kada su vremensku uvjeti nepovoljniji, tada se smanjuje pritisak i pokušaj ulaska u Hrvatsku. Na terenu je nekoliko stotina policajaca, ali ”nekad ljudstvo i brojke nisu toliko značajne koliko je srce i volja da se pojedina zadaća izvrši”.

Zahvaljujući interventnom timu, policajci mogu kvalitetno vidjeti migrante koji ilegalno pokušavaju prijeći granicu. Voditelj Službe za granicu PU ličko-senjske, Mladen Matovinović, govori da je sustav ”prva liga” te se pomoću njega uspije pronaći mnogo migranata. Najveći pritisak je na području masiva Plješevica, već drugu godinu zaredom.

Dolaskom povoljnijeg vremena očekuju, kaže, veći priljev migranata. Novi centar otvoren je u Korenici te se u njemu može pratiti cijelo područje. ”40 kilometara pokrivamo državnu granicu”, otkrio je, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike