20.4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Plenković o snimci s Odbora za zdravstvo: Beroš je natuknuo otprilike,...

VIDEO Plenković o snimci s Odbora za zdravstvo: Beroš je natuknuo otprilike, ali to nije točno. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Istarskoj županiji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjet Istri započeo je u Višnjanu u poslovnoj zoni Milanezi. U Puli se potom u podne sastao sa zamjenikom župana Fabriziom Radinom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, piše dnevnik.hr.

Premijer Plenković dao je izjavu nakon sastanka. Komentirao je dinamiku cjepljenja u Hrvatskoj, sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo i ostale aktualnosti.

“Što se tiče procjepljivanja, mi smo se izborili da Hrvatska dobije dodatne doze Pfizerova cjepiva”, rekao je Plenković, dodavši da se radi na tome da se dostave dodatne doze. “Na taj način kompenziramo situaciju koja je nastala usporavanjem isporuke cjepiva AstraZenece. Naš je cilj da prvom dozom bude procijepljeno 55 posto odrasloga stanovništva do 1. srpnja i na taj način bismo mogli govoriti o vrlo značajnoj zaštiti hrvatskoga stanovništva od covida-19”, rekao je Plenković.

Komentirao je i jučerašnju sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo.

Ministar Zdravko Marić govorio je poprilično ljutito i otvoreno tijekom sjednice te radio pritisak na prisutnog ministra Vilija Beroša da počne smanjivati rashode zdravstvenog sustava. Ministar zdravstva odgovornost je prebacivao na premijera Andreja Plenkovića, tvrdeći da mu je već ranije dostavio prijedloge, ali da on oklijeva zbog lokalnih izbora.

“Dao sam ministrima Berošu i Mariću jasnu zadaću prije nekoliko tjedana da riješimo problem s veledrogerijama i oni su ga rješili. To je dobro. Kod pitanja reforme zdravstva, jasno je da je to pitanje koje traje dugi niz godina, možemo reći i 30 godina. Lokalni izbori nemaju veze s reformom zdravstva. Svi koji rade u zdravstvu trebaju raditi na reformi, da učine napore u smanjivanju rashoda. Lokalni izbori nemaju nikakve veze s reformom zdravstva i uopće mi nije jasno kako je ta teza došla u eter”, kazao je Plenković.

Komentirao je i Beroševu izjavu: “On je to natuknuo otprilike, ali to nije točno”, kazao je.

“Reforma zdravstva traje, postoje različiti planovi kako tome pristupiti. Što se mene tiče, ako postoje novi zakoni i ako ih je ministar Beroš sa suradnicima pripremio, mogu ići na Vladu idući tjedan”, rekao je Plenković.

Na konstataciju da Beroš čeka zeleno svjetlo, Plenković je odgovorio: “Nisu to zakoni”.

Komentirao je izjavu Grbina oko novca iz EU. “Pa dobro, on je cementiran na 16 posto. Nacionalni plan obnove je jasan, resori rade na tome mjesecima. Za razliku od njegove teze da smo dobili najviše novca iz EU zato što smo mi najsiromašniji, moram reći da to nije točno. Ja Grbina u raspravi o tome nisam ni registrirao”, kazao je premijer.

Plenković je komentirao i aferu oko platforme CijepiSe.

Beroš je na današnjoj presici Stožera ponovno rekao da nije bilo pogodovanja kod izrade platforme CjepiSe. Kaže da je sve bilo transparentno i da ne zna koliko je sve koštalo ”jer sve ide po fazama”. ”Ništa ne krijemo, ništa ne tajimo”, poručio je. Na pitanje je li zadovoljan radom aplikacije odgovorio je da vidi da ima problema i da mu to zadaje glavobolje, ali da rade na tome da se problemi riješe.

“Nisam o tome razgovarao s Berošem, cijelu tu temu on mora pojašnjavati sam”, kazao je Plenković.

Nakon toga ide u Poreč gdje će nazočiti uručenju odluke o dodjeli sredstava Lučkoj upravi Poreč. Posjetit će i Arheološki muzej Istra. Premijer Plenković razgovarat će također s predstavnicima Uljanika Brodogradnje 1856 na čelu sa direktorom brodogradilišta Samirom Hodžićem, piše dnevnik.hr.

Stožer: Do kraja lipnja stiže 1,8 milijuna doza Pfizerovog cjepiva

Marić mislio da nema kamera na sjednici pa oprao Beroša zbog dugova: Teško mi je…

Najnovije

Još iz rubrike