4.8 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Vice Mihanović nije jedini: Kako je kombi splitskih HDZ-ovaca odlazio po doktorate...

Vice Mihanović nije jedini: Kako je kombi splitskih HDZ-ovaca odlazio po doktorate u Osijek i koja je njihova veza s fakultetom na drugom kraju države

Predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović, za kojega se otkrilo da je stekao doktorat na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i za čiju doktorsku disertaciju su iznesene ozbiljne sumnje u plagiranje, nije jedini dužnosnik ove stranke s juga Hrvatske koji je akademsku titulu stekao na drugom kraju države. Dapače, Nacional je otkrio poprilično neuobičajenu vezu velikog broja splitskih HDZ-ovaca upravo s tim fakultetom: ondje su i oni završavali poslijediplomske specijalističke studije i također stjecali doktorate. Neki to rade i danas

Neslužbena informacija o ovome već gotovo dvije godine kola kuloarima, slikovito se spominje ‘pun kombi HDZ-ovaca’ koji su odlazili obrazovati se iz Splita u Osijek, a jedan od njih Nacionalu je potvrdio i podatak koji također zvuči iznimno neobično: neki profesori čak su dolazili u Dalmaciju držati im nastavu, konkretno u hotelu u Dugopolju nadomak Splita. Vjerojatno je to bila ekonomičnija varijanta.

U oči upada još jedan podatak: čak tri viđena HDZ-ovca iz Splitsko-dalmatinske županije odlučila su se za istog mentora. Dvojica su pod njegovim mentorstvom završila poslijediplomski specijalistički, a jedan od njih doktorski studij.

Autentičnost njihovih završnih radova trenutno je nemoguće provjeravati jer su, premda se nalaze u digitalnom repozitoriju Ekonomskog fakulteta u Osijeku, oni zaključani i ne može im se pristupiti.

U ovom trenutku akademsko znanje i titule u Osijeku stječu još najmanje dvojica viđenih splitskih HDZ-ovaca, jedan na poslijediplomskom specijalističkom i jedan na poslijediplomskom doktorskom studiju. Po neslužbenim informacijama Nacionala, po diplomu u Osijek vozi i jedan vozač zaposlen u ustanovi koju punih trideset godina vodi upravo HDZ.

Pomama članova ove stranke za Osijekom, i to upravo Ekonomskim fakultetom, dodatno je neobična jer njihove ranije stečene diplome mahom nemaju veze s ekonomijom: veći dio njih prethodno je diplomirao na pravu, pomorstvu, elektrotehnici ili prometu.

Sam predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović svoj doktorat u Osijeku stekao je na Katedri za management Ekonomskog fakulteta u Osijeku, nakon što je u Splitu završio Pomorski fakultet. Portal Index prošlog mjeseca temeljito je analizirao njegov doktorski rad i otkrio veliki broj nepotpisanih citata, dijelova prepisanih iz strane literature, pa čak i potpuno nesuvisle rečenice koje izvjesno potječu s nekih od online servisa za prevođenje. Jedna od njih glasi: ‘Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera’.

Premijer Plenković tada je izjavio da šef splitskog HDZ-a sam mora objasniti situaciju, ovaj je objavio da se radi o političkom podmetanju i pokrenuo sudsku tužbu protiv Indexa, a Sveučilište u Osijeku otkrilo je da će ispitati slučaj. Vrijedi napomenuti da je ovaj doktorat u Osijeku obranjen pred povjerenstvom čiji je predsjednik bio Joško Dvornik, redoviti profesor na Pomorskom fakultetu, inače i član HDZ-a, ali i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Split. Vice Mihanović ondje je zaposlen kao ravnatelj.

Na istom smjeru Ekonomskog fakulteta trenutno je i politički tajnik i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, inače i predsjednik Splitsko-dalmatinskog HDZ-a, koji u 61. godini života stječe doktorat u Osijeku. On inače ima diplomu inženjera telekomunikacija na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, a magistrirao je na Visokoj školi za sigurnost u Zagrebu. Za izjave Nacionalu nije bio dostupan.

Javio se zato Ante Bačić Baćo, saborski zastupnik HDZ-a iz Splita, koji nam je potvrdio da i on povremeno skokne do Osijeka. Ondje se nalazi na trećoj godini poslijediplomskog specijalističkog studija iz managementa. ‘Ne vidim problem, iz Zagreba mi je jednako’, kaže Bačić za Nacional.

Put su im utabali prethodnici, također HDZ-ovci. Njih čak trojica titule su stekli na Katedri za marketing, a sva trojica imala su istog mentora: profesora Dragu Ružića. Recimo mladi Ante Mihanović, trenutno ravnatelj Županijskih ljekarni u Splitu, inače kum sa spomenutim Vicom Mihanovićem i blizak suradnik Ante Sanadera. On je prije nešto manje od dvije godine stekao titulu doktora znanosti s doktorskom disertacijom naziva ‘Strateški pravci razvoja ljekarništva u Republici Hrvatskoj’. Na Ekonomskom fakultetu, dakako.

‘Komunicirat ću samo ukoliko se radi o temama iz predizborne kampanje, i to isključivo pismenim putem’, nervozno je odvratio Ante Mihanović kada smo ga upitali kako se odlučio baš za ovaj fakultet u Osijeku. Poslali smo mu i pitanja putem e-maila, a odgovorio je vrlo šturo. ‘Diplomirao sam 2007. godine na Pravnom fakultetu u Splitu. Doktorski studij ‘Management’ upisujem 2014. godine zbog toga što takav studijski program nije postojao u Splitu. Mentora sam izabrao na predavanjima koja su se održavala na Ekonomskom fakultetu u Osijeku’, napisao je Ante Mihanović. Odbio je dostaviti svoj doktorski rad.

Istog mentora Dragu Ružića imao je i HDZ-ov načelnik općine Lećevica Ante Baran, koji je upravo odradio svoj šesti mandat. On je Osijeku završio poslijediplomski specijalistički studij, također na smjeru marketinga, a završni rad nosio je naslov ‘Aspekti političkog marketinga lokalnih izbora u Hrvatskoj’. Prethodno je diplomirao na Prometnom fakultetu u Zagrebu.

Baran je prema novinarima Nacionala bio nešto rječitiji i otvoreniji: kaže da je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku završio ‘po preporuci’ jer je htio naučiti nešto i proširiti znanja. Radi se, dodaje o ‘baš dobrom fakultetu i dobrim profesorima, stručnim i iznad svega profesionalnim’.

‘Kako sam odabrao mentora? Onako kako se mentori biraju – dakle, predložiš profesora s kojim si bolje surađivao, koji se više dopadne’, slikovit je ovaj HDZ-ovac. Za Nacional je potvrdio da se nastava osječkog fakulteta za splitske HDZ-ovce s akademskim ambicijama – a bilo ih je, kaže, u njegovo vrijeme nekoliko, dok su drugi upisivali ili završavali ranije ili kasnije – organizirala čak i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

‘Da, bilo je u Dugopolju, ali i na više drugih mjesta. Sve sam odslušao i sve sam radio po pravilima i zakonu’,kaže Baran.

Na istoj katedri, kod istog mentora, poslijediplomski specijalistički studij odradio je i Ivica Kusić, a njegov završni rad nosio je naziv ‘Uloga e-marketinga u uspješnoj provedbi zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom’. Kusić je trenutno šef ispostave Porezne uprave u Splitu, a u hijerarhiji stranke nedavno se uzdigao na mjesto potpredsjednika gradskog ogranka HDZ-a.

Kusić je odmah skontao zbog čega ga novinaru zovu, pa je na pitanje kako se odlučio baš za Osijek odgovorio da se radi o osobnom izboru. ‘To je Sveučilište u Republici Hrvatskoj, zašto ne?’, kazao je za Nacional, a potom odrješito dodao da ne namjerava dalje raspravljati o ovoj temi. Ni usmeno, ni pismeno.

Njihov zajednički mentor Drago Ružić u medijima se često spominje kao ‘stručnjak za marketing’, prije desetak godina i kao bliski suradnik Branimira Glavaš, a i on je dakako povezan s HDZ-om. Početkom devedesetih u ime te stranke bio je član Županijskog poglavarstva Osječko-baranjske županije, potom i predsjednik Turističke zajednice ove županije. Ružića se nakon dva dana pokušaja uspjelo kontaktirati, no on ne vidi ništa previše sporno u neobično velikom broju polaznika poslijediplomskih studija u Osijeku baš iz Splita, pa i baš iz HDZ-a. ‘Kao profesor ne gledam stranačku pripadnost, a imamo mi ovdje polaznika i iz drugih krajeva države. U petnaestak godina prošlo ih je barem 350’, rekao je Ružić.

‘Ako je predmet specijalističkog ili doktorskog studija vezan uz marketing, nema ništa neobičnog da su za mentora izabrali baš mene’, tvrdi Ružić. Potvrdio je i da je spomenuti Ivica Kusić nakon poslijediplomskog specijalističkog ondje upisao i doktorski studij.

Dekana Borisa Crnkovića pismenim putem upitalo se je li primijetio neuobičajen interes dalmatinskih HDZ-ovaca za Ekonomski fakultet u Osijeku, te je li upoznat s podatkom da se dio nastave odvijao u Dalmaciji. ‘Nastava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku izvodi se u skladu s dopusnicama koje fakultet ima za svoje studije, iz kojih je jasno i nedvosmisleno vidljivo kako je kao mjesto održavanje nastave navedeno naše sjedište, odnosno grad Osijek. Nadalje, kao Fakultet ne vodimo evidenciju stranačke ili bilo kakve druge pripadnosti polaznika naših studijskih programa pa Vam sukladno tome ne možemo niti odgovoriti na pitanje’, stoji u Crnkovićevom odgovoru.

Akademske titule, bilo da se radi o specijalističkoj ili doktorskoj, u životopisu uvijek dobro izgledaju, a javnim službenicima često omogućavaju lakše napredovanje unutar javne uprave. Splitski HDZ-ovci, njih najmanje jedan pun kombi, dobro su se potrudili za steći ih, pa makar i na drugom kraju Hrvatske, piše Nacional.

Najnovije

Još iz rubrike