Ribolovni rekordi: Najveći tolstolobici plivaju u bjelovarskim vodama

Tolstolobik (bijeli i sivi) je slatkovodni „kit“. Veoma neobična riba, koja „planktonira“ – hrani se zooplanktonom i planktonskim algama, što ima za posljedicu da ga je „ciljano“ teško, ali ne i nemoguće uloviti štapom i udicom.

Na udicama sportskih ribolovaca zna se naći najčešće kao slučajna lovina u ribolovu na neke druge vrste, kada tolstolobik, usisavajući vodu i „planktonirajući“ usisa i udicu s mamcem koja se, u tom trenutku, našla u oblaku primame koju je ribolovac bacio na mjesto ribolova. Ima ribolovaca koji se kunu da su pronašli i mamac i primamu, na koje ga mogu uloviti. Tolstolobik je riba veoma karakterističnog izgleda i oblika glave pa mu je izvorno (slavensko) ime – debeločelac (od ruskog tolstij – debeo i lob – čelo). Sasvim prihvatljivo i da se „debeločelac“ (bijeli i sivi) uvede i kao hrvatsko ime za ovu ribu.

Tolsolobik je sportskim ribolovcima zanimljiv kao lovina iz više razloga. Osim kvalitetnog mesa, tolstolobik, poput pravog kita, naraste do impozantnih veličina, pa može biti težak i više od 50 kg. Postojbina ove ribe je Kina, odnosno Azija. Pedesetih godina prošlog stoljeća unijet je u mnoge europske ribnjake, a početkom šezdesetih godina i u ribnjake tadašnje Jugoslavije, pa i u one u Hrvatskoj i to kao pročistać voda. Odatle se proširio i u otvorene vodotokove, te u sportske ribnjake u koje su ih i sportski ribolovci počeli namjerno unositi i njima poribljavati, upravo da bi pročišćavali njihove sportske vode.

Zahvaljujući obilju hrane, ove su ribe, odmah počele bilježiti brz rast, pa su ubrzo lovljeni primjerci teški desetak i više kilograma. Od tada do danas, po evidencijama koje vode časopisi za sportske ribolovce i IGFA, svjetska asocijacija koja vodi liste ulova kapitalnih riba ulovljenih na sportski način, štapom i udicom, ulovljeno je na stotine tolstolobika težih od 40, pa i 50 kilograma. Svjetski rekord, težak fascinantnih 85 kg ulovljen je u Grčkoj u jezeru Joanina. U Mađarskoj je ulovljen primjerak težak 77,50 kg. U svjetskim razmjerima kapitalni primjerak pronađen je u hrvatskim vodama. Gotovo 80 kg teškog tolstolobika pronašli su uginulog ribiči u jezeru Raminac kod Lipika. O tom tolstolobiku postoji pouzdana foto dokumentacija i izjave ribolovaca.

Među hrvatskim vodama, u kojima su lovljeni najveći tolstolobici do sada su Drava i njene mrtvice,te brojne akumulacije, među kojima su jezera poput Savice, Jaruna, jezera Petrokemije kod Kutine u kojoj su devedesetih godina lovljeni primjerci teški 63,50 kg i 56,00 kg (ulov bjelovarskog ribiča Milana Rakovčana). Tu je i stara Drava u Bilju, koja sasvim sigurno krije kapitalne primjerke.

Hrvatski rekord drži tolstolobik ulovljen na staroj Česmi u Narti. Ribič iz Bjelovara, Mario Pavić ulovio je 10. srpnja 2010. na kukuruz, kojim je namamčio udicu za šarana, tolstolobika teškog 74 kg i dugog 162 cm. U staroj Česmi, kapitalnog tolstolobika, teškog 54 kg i 47 kg ulovili su Stjepan Hečimović (2002.) i Gordan Jakopinac (2001.).

U staroj Česmi je posljednjih dvadeset godina ulovljen čitav niz tolstolobika teških tridesetak kilograma. Zanimljivo je da kapitalnih primjeraka tolstolobika ima i u nekim sasvim malim vodama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, poput ovdašnjih sportskih ribnjaka. Među njima je i sportski ribnjak u Lugu, ŠRD Bjelovacke iz Markovca Trojstvenog. U tom nevelikom ribnjaku je 2020. ulovljen tolstolobik težak 57,00 kg. Ulovio ga je Željko Pertunaj.

Sezona ribolova na slatkovodne kitove je počela. Po mišljenju iskusnih ribolovaca najbolje doba godine za ribolov debeločelaca je u periodu od mjeseca lipnja, pa (posluži li vrijeme) sve do prosinca.

Tekst i foto: Siniša Slavinić Hrvatski glasnik

Ribolovni rekordi: Najveći uhvaćeni šaran na svijetu

Share This Article